Herhangi bir seyli pizza / Perfect pizza dough






























Bu başlığı yazarken TDK'nın yazım kılavuzuna şöyle bir göz attım, ne yalan söyleyeyim.. "herhangibirşey" yazarken doğru yerlerden ayırmak zaten zordu, bir de sözlük sürekli güncelleniyor ya(!), yanlış olmasın dedim.

Aslına ne başlık ne de pizzanın neyli olduğu önemli değil. Önemli olan, bir kaç yıllık uğraşlarım sonucu, odun fırınında pişmişcesine güzel kabaran, hem de lezzetli bir pizza hamuru tarifine ulaşmış olmam! Denemelerime un-su-instant mayalı sade tariflerle başlamıştım da, niyeyse hiç de fotoğraflarda gösterdikleri gibi olmuyordu sonuç! Belki de o tarifler de bir pizza ustasının elinde şekillenip, odun fırınında pişse güzel olacaktı. Ama bana gereken, evdeki imkanlarla o sonuca ulaşmaktı.
En sonunda, farklı trafilerden aldığım ilhamlarla aşağıdaki tarifi yazdım. İşin sırrı ya irmikte, ya birada, ya fırında ısıtılan tepside, ya da hepsi birden.


Pizza hamuru
(2 adet pizza)

Malzemeler;
3 1/2 cup un
1/2 cup irmik + hamuru açmak için bir avuç kadar
1 çay k. kabartma tozu
2 çay k. tuz
1 yemek k. zeytinyağ
2 çay k. instant kuru maya
1 tatlı k. bal
1 1/2 cup bira
1/4 cup su (gerekmeyebiliyor!) 

Yapılışı;
1. Un, irmik, kabartma tozu ve tuzu büyük bir kapta karıştırın.
2. Başka bir kapta bira, bal ve mayayı karıştırıp, unlu karışıma ekleyin.
3. Zeytinyağını da ekleyin, tekrar karıştırın. Bu aşamada, hamur kuru ise bir miktar su ekleyebilirsiniz. Bazen o 1/4 cup su gerek oluyor, duruma göre, niye bilmem, sebebini çözemedim.
4. 5 dakika kadar yoğurun. Yoğururken, hamuru yırtmadan esnetmeye dikkat edip. Unlu bir yüzeyde top haline getirin.
6. Cam ya da toprak bir kabı zeytinyağı ile yağlayıp, hamuru yerleştirin ve ağzını streç filmle kapatarak 2 saat ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Toprak kapta daha iyi kabarıyor.
7. Mayalandıktan sonra, hamuru ikiye bölüp, her bir parçayı biraz daha yoğurup havasını alın. 10 dakika daha aynı kapta, ağzı streç filmle kapalı bekletin.
Bu aşamadan sonra hamuru buzluğa atıp, daha sonra da pişirebilirsiniz.
8. Dinlenmiş hamur toplarını, irmik serpilmiş bir yüzeyde , oklava kullanmadan elle açın. Elle açılan hamur, yer yer kabarıyor, yapışık olmuyor. Oklava kullanmaktan kaçının! Pizza ustaları gibi hamuru havaya atıp çeviremedikten sonra şekli çok düzgün olmuyor evet ama sorun değil. Gerek elinizde direksiyon gibi çevirerek, gerek çekiştirerek, mümkün olduğunca ince açmaya çalışın.

---
Hamuru yine irmik serpilmiş pişirme kağıdına alıp, üstüne keyfinize göre, 'ev yapımı domates sosu+mozzarella+incir dilimleri' ya da 'pesto sosu+mozzarella' ya da kendi kombinasyonunuzu yerleştirin.

9. Fırını tepsiyle birlikte 250 dereceye ısıtın. Odun fırınında pişen pizza efekti yaratmak için, tepsiyi de ısıtıyoruz. Böylece pizzayı fırına verdiğimizde, aynı odun fırınının sıcak zeminine değmiş gibi hamur kabarırken, altı da kızarıyor. 
10. Pişmesini takip edin, yaklaşık 10 dakikada pişiyor.
Daha sonra, keçi peyniri, roka, biberli zeytinyağı vs. ile süsleyebilirsiniz.