Matcha & Beyaz çikolatalı mermer kek / Matcha & White chocolate marble cake


  Scroll down for the recipe in English  

Bu keki bir kitapta görüp de tarifteki ufak bir hatayı düzelterek ilk kez yaptığımda severek yemiş ve tekrar yapmaya değer bulmuştum. Hamuru kalıba dökmeden hemen önce kabartma tozu ve karbonatı ekleyin yazıyordu. Herhalde yazım hatası olacaktı, benim bildiğim bunlar unla karıştırılıp eklenirdi. Ben de ilk seferden sonra yine bir kaç kere daha bu şekilde yapmaya devam ettim. Ta ki en son denememde, neden tarife güvenip de denemiyorum eski kafalı mıyım neyim diye kendime kızana dek.

Evet, hata tarifin değil benimmiş. Gayet de o karbonat son anda eklenirmiş ve her şey bambaşka olurmuş! Normal kek dokusunda değil, böyle içi daha iri delikli, daha havadar ve çok nemli bir kekmiş bu meğersem ve böyle çok daha güzelmiş! Fotoğraflarda da o dokuyu göstermeye çalıştım olduğu kadarıyla. Şimdi bu yazıyı okumaya üşenip direk tarife geçenler de benim yaptığımı yapıp tarifteki "hatayı" düzeltecekler mi diye merak ediyorum..


Matcha'lı ve beyaz çikolatalı mermer kek
Maraboutchef Best-of-cakes kitabından

Malzemeler;

100 gr un
80 gr badem unu (yani ince öğütülmüş badem)
3 yumurta
170 gr şeker
150 gr tereyağ
3 kahve kaşığı Matcha yeşil çay
75 gr beyaz çikolata
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 fiske tuz

Yapılışı;

1. Fırını 180derecede ısıtmaya başlayın. Baton kek kalıbını iyice yağlayın ve unlayın, fazla unu silkeleyin. 

2. Tereyağını eritin. Beyaz çikolatayı da ayrı bir kapta benmaride ya da mikrodalga fırında eritin.

3. Büyük bir kapta (ya da tezgah tipi mikserde) yumurtalar ile şekeri iyice köpük gibi olana ve hacmi iki katına çıkana kadar çırpın. 

4. Daha sonra azar azar ve sırasıyla unu, badem ununu, tuzu ve erimiş tereyağını ekleyin ve bu sırada en düşük hızda çırpmaya devam edin. Tahta bir kaşık ya da spatula ile karıştırarak da yapabilrisiniz.

5. Hazırladığınız bu karışımı iki kaba arı yarıya bölün. Bir yarısına erimiş çikolatayı, diğer yarısına matcha yeşil çayı ekleyip spatula ile homojen oluncaya kadar karıştırın.

6. Her iki karışıma da kabartma tozu ve karbonatın yarısını ekleyip, nazikçe karıştırın. 

7. Mermer dokusu vermek için önce briaz matchalı kek karışımdan, sonra biraz beyaz çikolatlıdan şeklinde kat kat kalıba döküp, bir kürdanla dalgalar yapın. Önceden ısıtılmış fırında 45-50 dk pişirin. (pişmesini yine kürdan batırarak test edin) 



Matcha & white chocolate marble cake

From the book Best-of-cakes / Maraboutchef


Ingredients;

100 g flour
80 g almond flour (finely ground almonds)
3 eggs
170 g sugar
150 g butter
3 teaspoon Matcha Green Tea
75 g white chocolate
6 gr baking powder (half a pack)
1/2 teaspoon baking soda
a pinch of salt


Instructions;

1. Preheat the oven to 180°C. Grease and flour a cake mold (a non-stick loaf pan, for me.)

2. Melt the butter, set aside. Melt the white chocolate in a separate bowl in a microwave oven or in a bain-marie.

3. Using a mixer, beat the eggs with the sugar until doubled in volume.

4. Add the flour, almond flour, salt and melted butter to this mixture, one by one, continuing mixing at the lowest speed. You can also mix with a wooden spoon or a spatula at this step.

5. Divide this mixture into two batches. Add the melted chocolate to one batch and matcha green tea to the other and mix each one until they are just blended.

6. Add half of baking soda and baking powder to each mixture and mix gently. (Yes, we add them at the very end! You will see the difference, the cake will be very moist but not dense at all.)

7. To achieve a marble affect, pour 2 mixtures into the mold alternately and make waves with a toothpick. Bake in a preheated oven for about 45-50 min until a skewer inserted into the centre comes out clean




1 comments: