Elmalı tart / Apple pie






  Scroll down for the recipe in English  

Bir kaç yıldır ara ara yaptığım ama şu ana kadar hiç fotoğraflamadığım tariflerden biri de, bu çok ama çok klasik elmalı tart/ turta. Klasik diye vurgulaşıyımdan, hafiflikle pek alakası olmadığı anlaşılıyor herhalde. Fotoğraflayamamamdan da, hemen tükendiği anlaşılıyor mu bilmiyorum, ama öyle.

Hamuru bol tereyağlı,  güzelliği de orada, o yüzden hiç hafifleştirmeye falan çalışmıyorum. Zaten bu tarifi modifiye etmeye kalksam evde isyan çıkar. Biz onu bu haliyle seviyoruz "good old-fashioned" Geçenlerde yaptığım armutlu tartın hamurundan farklı olarak, burada yumurta yerine soğuk su kullanılıyor, hamuru toparlamak için. Sonucunda da çıtır çıtır bir sablée hamuru değil, "hıyır hıyır" bir turta hamuru elde ediliyor. Uzun süre piştiği için de, resimde de görüldüğü gibi, elmalar içinde neredeyse marmelat kıvamına geliyor. Klasik bir Amerikan güzeli.

Klasik Amerikan elmalı pay
Irma Rombauer'in 'Joy of Cooking' kitabından
6 kişilik

Malzemeler;

Tart hamuru için;
320 gr un
220 gr tereyağı (soğuk)
6 yemek kaşığı su (soğuk)

Elmalı harcı;
6 orta boy elma
3/4 cup şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaçığı tarçın
bir fiske tuz
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;

1. Hamuru yapmak için, soğuk tereyağını bıçakla kıyın. Unu, hamuru yoğuracağınız kaba alıp, üzerine kıyılmış tereyağını ekleyin. Parmak uçlarıyla iki malzemeyi birbirine yedirip, krumble haline getirin. Aynı işlemi mutfak robotunda tereyağı ve unu birlikte çekerek de yapabilirsiniz.

2. Soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru karıştırın. Suyun tamamı eklendiğinde ve hamur toparlandığında karıştırmayı bırakın. Hamuru, biri diğerinden daha büyük iki top haline getirip, streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

3. Bu sırada, elmaları soyup, çekirdeklerini çıkartın. Yaklaşık 0,5 cm kalınlığında dilimleyip, geniş bir kaba alın. Elmalı harç için gerekli tüm malzemeyi üzerine ekleyip, harmanlayın. Yarım saat oda ısısında, ara sıra karıştırarak bekletin.

4. Buzdolabında dinlenen hamuru çıkartın. Ve fırını 220 dereceye ısıtın.
Daha büyük olan hamur topunu, unlanmış tezgahta (ya da iki geniş streç film arasında) tart kalıbından daha büyük olacak şekilde açın. Streç film arasında açmak bana daha basit geliyor, çünkü hamur yapışmıyor, kırılıp dağılmıyor. 
Açtığınız hamuru, 25 cm çapındaki tart kalıbına yerleştirin. Kenardan taşanları bıçakla kesin.

5. Dinlenmiş elmalı harcı tart hamurunun üzerine boşaltın. Elmaların düzenli yerleşmesine gerek yok, çünkü bu tarifte uzun süre pişip neredeyse marmelat kıvamına geliyorlar. Elmaların üstüne ufak kesilmiş bir yemek kaşığı tereyağını ekleyin.

6. Kalan hamuru da yine iki streç film arasında açın. Bu sefer daire şeklinde değil, dikdörtgen de açabilirsiniz, çünkü şeritler keseceğiz. 
Kestiğiniz şeritleri tartın üzerine fotoğraflardaki gibi yerleştirin. Bunun için önce dikey şeritleri eşit aralıklarla koyuyoruz. Birer atlayarak şeritlerin uçlarını kaldırıp, yatay bir şerit yerleştiriyoruz. 
Burada bir çizimi var, işinize yarayabilir.

7. Tartı önce 220 derecede 30 dakika pişirin. Sonra ısıyı 180 dereceye düşürerek, hamur altın sarısı bir renk alana ve kafesin arasından baloncuklar çıkana kadar, 35-40 dakika daha pişirin.








































--------------------

  Apple pie  
from the book 'Joy of Cooking' by Irma Rombauer 

Serves 6

Ingredients;

pie crust;
320 gr (2,5 cup) flour
220 gr butter (cold)
6 tablespoon water (ice cold)


apple filling;
6 medium sized apple
3/4 cupp sugar
2 tablespoon flour
1 tablespoon lemon juice
1/2 teaspoon ground cinnamon
a pinch of salt
1 tablespoon butter

Directions;
1. To prepare the crust, cut the butter into flour with a knife or with a food processor, work until it looks like a crumble. Sprinkle the dough with one tablespoon of cold water at a time and blend until it just holds together. Divide the dough in two balls, one larger than the other. Cover with plastic wrap and refrigerate for 30 min.

2. Meanwhile prepare the filling; 
Peel and core apples and cut them into 0,5 cm thick slices. Combine in a bowl with the sugar, flour, cinnamon, lemon juice and salt. Let stand for 15 minutes, stirring time to time.

3. Heat the oven to 220 degree.

4. Roll the larger ball of dough on floured surface (or between two plastic wraps) , a few cm larger than the pan. Place it on a 25 cm diameter pan and trim the edges with a knife.

5. Pour the filling into the bottom crust, level with the back of a spoon and dot the top with a tablespoon of butter, cut into pieces.

6. Roll the rest of the dough, slightly longer than the pan, and cut into 1,5 cm large strips. Cover the pie with these strips as seen on the photo, as a wowen lattice. Trim the edges. 


7. Bake the pie for 30 minutes, then reduce the heat to 180 degree and bake for a further 35-40 minutes, until the crust is golden brown, and the fruit juice bubbles through the vents.



3 comments:

  1. Tartı denedim ama 220 derecede 30 dk sonrası yanma derecesine gelmişti. O yüzden çıkarmak zorunda kaldım fotoğraftakiyle alakası olmadı malesef

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, bir süredir bloguma uğrayamadım, şimdi gördüm mesajınızı. Tarif kitapta da bu şekilde verilmişti, ben de ayrıca iki farklı fırında bu şekilde pişirdim ve tam tuttu. Ama her fırının ayarı farklı oluyor, sizinki çok güçlü bir fırınsa belki 220derecede 15 dk pişirip, sonra ısıyı düşürmeniz daha iyi olur.

      Delete
  2. Çok başarılı. İlk defa 2 ölçü denedim. İnşallah her zamanki ayarı tutturabilirim. Sevgiler ve pek tabii teşekkürler...

    ReplyDelete