Elmalı tart / Apple pie






Bir kaç yıldır ara ara yaptığım ama şu ana kadar hiç fotoğraflamadığım tariflerden biri de, bu çok ama çok klasik elmalı tart/ turta. Klasik diye vurgulaşıyımdan, hafiflikle pek alakası olmadığı anlaşılıyor herhalde. Fotoğraflayamamamdan da, hemen tükendiği anlaşılıyor mu bilmiyorum, ama öyle.

Hamuru bol tereyağlı,  güzelliği de orada, o yüzden hiç hafifleştirmeye falan çalışmıyorum. Zaten bu tarifi modifiye etmeye kalksam evde isyan çıkar. Biz onu bu haliyle seviyoruz "good old-fashioned" Geçenlerde yaptığım armutlu tartın hamurundan farklı olarak, burada yumurta yerine soğuk su kullanılıyor, hamuru toparlamak için. Sonucunda da çıtır çıtır bir sablée hamuru değil, "hıyır hıyır" bir turta hamuru elde ediliyor. Uzun süre piştiği için de, resimde de görüldüğü gibi, elmalar içinde neredeyse marmelat kıvamına geliyor. Klasik bir Amerikan güzeli.

Klasik Amerikan elmalı pay
Irma Rombauer'in 'Joy of Cooking' kitabından
6 kişilik

Malzemeler;

Tart hamuru için;
320 gr un
220 gr tereyağı (soğuk)
6 yemek kaşığı su (soğuk)

Elmalı harcı;
6 orta boy elma
3/4 cup şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaçığı tarçın
bir fiske tuz
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;

1. Hamuru yapmak için, soğuk tereyağını bıçakla kıyın. Unu, hamuru yoğuracağınız kaba alıp, üzerine kıyılmış tereyağını ekleyin. Parmak uçlarıyla iki malzemeyi birbirine yedirip, krumble haline getirin. Aynı işlemi mutfak robotunda tereyağı ve unu birlikte çekerek de yapabilirsiniz.

2. Soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru karıştırın. Suyun tamamı eklendiğinde ve hamur toparlandığında karıştırmayı bırakın. Hamuru, biri diğerinden daha büyük iki top haline getirip, streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

3. Bu sırada, elmaları soyup, çekirdeklerini çıkartın. Yaklaşık 0,5 cm kalınlığında dilimleyip, geniş bir kaba alın. Elmalı harç için gerekli tüm malzemeyi üzerine ekleyip, harmanlayın. Yarım saat oda ısısında, ara sıra karıştırarak bekletin.

4. Buzdolabında dinlenen hamuru çıkartın. Ve fırını 220 dereceye ısıtın.
Daha büyük olan hamur topunu, unlanmış tezgahta (ya da iki geniş streç film arasında) tart kalıbından daha büyük olacak şekilde açın. Streç film arasında açmak bana daha basit geliyor, çünkü hamur yapışmıyor, kırılıp dağılmıyor. 
Açtığınız hamuru, 25 cm çapındaki tart kalıbına yerleştirin. Kenardan taşanları bıçakla kesin.

5. Dinlenmiş elmalı harcı tart hamurunun üzerine boşaltın. Elmaların düzenli yerleşmesine gerek yok, çünkü bu tarifte uzun süre pişip neredeyse marmelat kıvamına geliyorlar. Elmaların üstüne ufak kesilmiş bir yemek kaşığı tereyağını ekleyin.

6. Kalan hamuru da yine iki streç film arasında açın. Bu sefer daire şeklinde değil, dikdörtgen de açabilirsiniz, çünkü şeritler keseceğiz. 
Kestiğiniz şeritleri tartın üzerine fotoğraflardaki gibi yerleştirin. Bunun için önce dikey şeritleri eşit aralıklarla koyuyoruz. Birer atlayarak şeritlerin uçlarını kaldırıp, yatay bir şerit yerleştiriyoruz. 
Burada bir çizimi var, işinize yarayabilir.

7. Tartı önce 220 derecede 30 dakika pişirin. Sonra ısıyı 180 dereceye düşürerek, hamur altın sarısı bir renk alana ve kafesin arasından baloncuklar çıkana kadar, 35-40 dakika daha pişirin.





3 comments:

  1. Tartı denedim ama 220 derecede 30 dk sonrası yanma derecesine gelmişti. O yüzden çıkarmak zorunda kaldım fotoğraftakiyle alakası olmadı malesef

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, bir süredir bloguma uğrayamadım, şimdi gördüm mesajınızı. Tarif kitapta da bu şekilde verilmişti, ben de ayrıca iki farklı fırında bu şekilde pişirdim ve tam tuttu. Ama her fırının ayarı farklı oluyor, sizinki çok güçlü bir fırınsa belki 220derecede 15 dk pişirip, sonra ısıyı düşürmeniz daha iyi olur.

      Delete
  2. Çok başarılı. İlk defa 2 ölçü denedim. İnşallah her zamanki ayarı tutturabilirim. Sevgiler ve pek tabii teşekkürler...

    ReplyDelete