Yılın son taze üzümlü keki / Winemaker's grape cake

şarapçının keki



Bu sonbaharda, Feriköy pazarındaki üzümler arasında, açık ara farkla en ilginci, Avanos bölgesinden gelen ama aslen bir Karadeniz cinsi olan İzabella üzümleriydi. Diğer üzümlere kesinlikle benzemeyen bu çekirdekli siyah üzümün, tarif edilmesi zor bir tadı var. Gene de bir deneyeyim; "Kokulu, mayhoş ve içi sanki jöle kıvamında". Pazarcı bize, "Kendi buharından bozulur bu, ağzı açık koyun buzdolabına hiç bir şey olmaz" dediğinde kendi kendime nasıl olsa bir haftada bozulur, bozulmadan yemeliyiz demiştim... Yine de kendisini dinleyerek, ağzı açık bir cam kasede muhafaza ettim. Ve bir şekilde, denk gelmedi yiyemedik derken, tam 1 ay durdu dolapta ve sahiden de hiç bozulmadı! Küflenmedi, çürümedi, erimedi... Tadında ufak bir değişiklik olmuştu gerçi, belirtmem lazım. Dura dura, üzümlerin kokusu ve aroması keskinleşmiş ve bildiğin şarap olmuştu! Bu üzümlerden bir şarap yapılıyor mu acaba? Avanos bölgesinde üretildiğine göre yapılıyordur sanıyorum ama, bu kadar farklı karakterde bir üzüm varken, neden bu karakterde bir Kapadokya şarabı yok o zaman diye düşünmeden de edemiyorum yazık ki...
Şarap tadında üzümlerimizle hemen Patricia Wells'in İtalya'da şarap bağlarından öğrendiği geleneksel üzümlü kek tarifini yapmak istedim. Ne de olsa adı "Şarapçının keki" ve bağ bozumu sırasında, şaraplık üzümlerle yapılan bir tarif bu.(Her yıl üzüm zamanı mutlaka yaptığımız için biz de geleneksel hale gelmek üzere zaten) Patricia Wells tarifinde minik çekirdeksiz siyah üzümleri önermişti aslında ama çekirdekli üzümler de keke farklı bir karakter katıyor demesinden de cesaret alarak, bu sefer de tarifi İzabella üzümlerle denedim. 
izabella üzümü, kokulu, mayhoş ve kendinden şarap tadında



























Şarapçının Üzümlü keki
Patricia Wells'in "At Home in Provence" kitabından 

Malzemeler;
200 gr un + kalıbı unlamak için
2 yumurta
135 gr şeker - oda ısısında
60 gr tereyağ - eritilmiş, oda ısısında + kalıbı yağlamak için
6 cl zeytinyağı
8 cl süt
1/2 vanilla çubuğu - boylamasına ikiye kesip, içindeki taneleri alıp kullanıyoruz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/3 çay kaşığı tuz
1 limon rendesi
1 portakal rendesi
300 gr siyah üzüm - her çeşitle güzel oluyor da orjinal tarifte küçük ve çekirdeksiz üzüm önerilmiş
1 yemek kaşığı pudra şekeri - üstüne serpmek için 

Yapılışı;
1. Fırını 175 derecede ısıtın.
2. Bir kek kalıbını (ben 24 cm çapında bir kalıp kullanıyorum) bolca yağlayın ve unlayın. Fazla ununu silkeleyin.
3. Şekeri ve yumurtaları büyük bir kasede çırpın. Yumurtalar, açık sarı renk alana kadar, yaklaşık 3 dakika çırpmaya devam edin.
4. Erimiş tereyağ, süt, zeytinyağı ve vanilya tanelerini ekleyin ve homojen olana kadar çırpın. (Vanilya çubuklarını kullanmıyoruz, ama atmayıp vanilya şekeri yapabilirsiniz)
5. Başka bir kasede, unu, kabartma tozunu ve tuzu birlikte eleyin. Limon ve portakal rendesini de ekleyip harmanlayın.
6. Unlu karışımı, yumurtalı karışıma, bir kaç seferde yedirin. Çırpmayın, sadece tamamen karışıncaya kadar, tatha kaşıkla karıştırmak yeterli. Kek hamurunu, oda ısısında 10 dakika kadar dinlendirin. Bu süre sonunda hamurun yoğunlaştığın göreceksiniz, çünkü içindeki un fazla sıvıyı çekmiş olacak.

fırına vermeden önce





7. Üzümden bir avuç kadarını ayırarak gerisini hamura katın. Kalıba döküp, ısıtılmış fırına verin.









kek pişerken taze üzümleri ekleme aşaması


8.  20 dakika pişirdikten sonra, fırının kapağını açarak, kalan bir avuç üzümü kekin üzerine serpiştirin. Kapağı kapatarak 35 dakika daha pişirin.









9. Keki fırından çıkardıktan sonra, 15 dakika kadar dinlendirin. Servis etmeden önce de üzerine pudra şekeri serpin.