Isırgan otlu börek / Nettle börek (Turkish pastry)





























Tijen İnaltong 'un Her Güne bir Yemek kitabı, kitaplığımdaki en "güzel" yemek kitabı değil kesinlikle ama en sevdiklerimden biri. Yemeklerin fotoğrafları biraz fazlaca özensiz çekilmiş olduğu için, her sayfası ağız sulandıran kitaplara kıyasla güzel değil diyorum. Yoksa, Tijen hanımın çok zarif bir anlatımla, her gün için başka bir tarif verdiği bu kitabından neyi denediysem sevdim, ne okuduysam hoşuma gitti. Öyle alelade yazmamış günün yemeğini; yöresel (Türkiye'den ve dünyadan)ve o güne özel bir bayram ya da kutlama yemeği çoğu. Sanki gidip yerinde görüp yazmış hepsini; daha önce Kömbe tarifini denedim mesela, aynı Antakya'da (Arsuz'da) yediklerim gibiydi.
Arada bir açıp, bugün için ne önermiş ve ne hikayeler anlatmış diye bakıyorum bu kitaba. Kasım ayındaki tariflerden biri de, (kitapta pizza gibi denmiş ama bence daha çok pide gibi olan) ısırgan otlu bir börekti. Börek biraz tedirgin olduğum bir konu, çoğu zaman ortalama oluyor sonuç, nadiren de çok iyi, o yüzden sık yapmıyorum. Ama işte bu da o çok iyi olanlardan biri! Ben tarifi biraz fazla kuru bulup, sevmeyeceğimden korktum, bir kaç değişiklik yaptım, bu şekliyle yufkası çıtır çıtır, harcı da neredeyse kremamsı yumuşak oldu, çok sevdim.

Isırgan otlu börek
Tijen İnaltong'un "Her güne bir yemek" kitabından uyarlanmıştır
(2-3 kişilik)

Malzemeler;
1 yufka
1 bağ ısırgan otu
1 orta boy soğan
1 taze kırmızı biber (etli kapya biber)
100 gr dil peyniri (City Farm'ın dil peynirini çok seviyorum)
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı;
1. Isırganları yıkayıp, ayıklayıp, iri doğrayın. Isırganlarla uğraşmanın iki yolunu biliyorum; ya elinize bir bulaşık eldiveni giyip, istediğinizi yapacaksınız, ya da benim çoğu zaman yaptığım gibi ısırgan demetini olduğu gibi bir süzgece koyup, üzerine de kaynar su gezdirerek aynı anda hem yıkayıp hem de dikenlerinin yumuşamasını sağlayacaksınız.
2. Soğanı soyup ince doğrayın. Bir yemek kaşığı tereyağı bir tavada eritin. Soğanları ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar orta ateşte kavurun, yaklaşık 5-6 dakika.
3. Biberi de ince doğrayıp, tavaya ekleyin. Biberler yumuşayıncaya kadar, 4-5 dakika daha kavurun.
4. Doğranmış ısırganları da ekleyip, bir iki kez karıştırıp altını kapatın. Otların çok pişmemesi gerekiyor, hafifçe solması yeterli. Kaynar suyla yıkadıysanız da zaten biraz solmuş oluyor.
5. Bu karışımı bir tabağa alıp, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Tavadan tabağa alınca hem biraz soğumuş da olacak. Sıcak harcı direk yufakaların üzerine koyunca, böreğin içi hamur kalabilir, dikkat etmek gerek.
6. Dil peynirini harcın üzerine rendeleyip, karıştırın.
7. Ayrı bir kasede yumurtayı, yoğurdu ve kalan 2 kaşık zeytinyağını çırpın.
7. Bir kek kalıbı ya da borcamı hafifçe zeytinyağı ile yağlayın. Cam kalıpta pişirince, fırındaki süreci daha rahat görebilirsiniz, altı kızardı mı diye telaş yapmaya gerek kalmaz. O yüzden borcamı tavsiye ederim.
8. Yufkayı yerleştirme kısmına geldik. Bir yufkayı dörde bölün. İlk çeyrek daireyi borcama, kenarlarında hafif sarkacak şekilde yerleştirin. Üzerine yumurtalı karışımdan iki kaşık kadar gezdirin. Sonra diğer çeyrek yufkayı da yerleştirin ve yine yumurtalı karışımdan sürün. Bu şekilde dört çeyrek yufkayı da, her birinin arasına, kenarlarına yumurtalı karışımdan sürerek ve hepsi borcamın kenarlarından hafif sarkacak şekilde yerleştirin.

böreğin montaj aşamaları


9. Harcı yufkanın ortasına dökün ve üzerini düzeltin. Yufkanın sarkan kenarlarını fotoğraftaki gibi içe doğru kıvırarak kapatın.
Kalan yumurtalı karışımdan da hem harca hem yufkalara gezdirin.
10. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.

Piştikten sonra, 5 dakika dinlendirip, kalıptan çıkararak, pide gibi servis edebilirsiniz.
Isırganla tabi ki özel bir börek oluyor ama eğer ısırgan yoksa, ıspanak ya da pazıyla da güzel olur gibime geliyor.