Ispanaklı pancake ve havuç salatası / Spinach pancakes and carrot salad

  Scroll down for the recipe in English  

Ottolenghi'nin pazılı pancakeleri ve buzdolabında kalan malzemelerden yaptığım bu havuç salatası Laurel ve Hardy gibi güzel bir ikili oldular; hem kontrast var, hem uyum. Birisi yumuşak tam bir pancake dokusunda, diğer çıtır çıtır ve taze. 

Pazılı pancake
Yotam Ottolenghi'nin 'Plenty' kitabından
4 kişilik

Malzemeler;
1/2 kg ıspanak
4-5 dal taze soğan
3/4 cup un
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
2/3 cup süt
1 çay kaşığı kimyon
tuz
pişirmek için bir kaç kaşık zeytinyağı

Yapılışı;
1. Ispanağı yıkayıp doğradıktan sonra, bir tavada arada sırada karıştırarak soldurun. Bir kaseye alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra iki elinizle iyice sıkarak fazla suyunu sıkın. 
2. Unu, kabartma tozunu, bir yumurtanın sarısını, erimiş tereyağını, sütü, kimyonu ve tuzu büyük bir kaseye alın. Hepsini homojen oluncaya kadar çırpın. 
3. Taze soğanı ince kıyıp bu karışıma ekleyin. Aynı şekilde, soldururlmuş ve suyu sıkılmış ıspanağı da ekleyin. Karıştırın. 
4. Başka bir kasede 2 yumurta akını kar gibi oluncaya kadar çırpın. Pancake karışımına 3 seferde, katlayarak yumurta aklarını ekleyin. 
5. Döküm demir bir tavada bir kaşık zeytinyağını ısıtın. Pancake harcını, büyük bir yemek kaşığıyla, ısınmış tavaya aralıklı olarak koyun. Pancakeleri kaşığın tersiyle düzeltin ve her iki tarafını da 3-4 dakika, kızarana kadar pişirin.
Pişenleri kağıt havlu serili bir tabağa alarak, ve gerektiğinde tavayı yağlayarak tüm harcı aynı şekilde pişirin.


Havuç salatası
4 kişilik

Malzemeler;
3 orta boy havuç
2 diş sarımsak
bir avuç dolusu taze kişniş
1 limon kabuğu rendesi
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz, kara biber


Yapılışı;
1. Havuçların kabuklarını soyun. Meyve soyacağı ile, kabuklarını soyar gibi tüm havucu traşlayın ve bir kaseye alın.
2. Sarımsağı ve taze kişnişi ince kıyın. Diğer tüm malzemelerle birlikte kaseye ekleyip harmanlayın.

Pancakelerle birlikte servis edin.






































--------------

  Spinach Pancakes  
from the book “Plenty” by Yotam Ottolenghi
Serves 4

Ingredients;

1/2 kg spinach
4-5 green onions
3/4 cup flour
1 tablespoon baking powder
1 egg
1 egg white
4 tablespoon melted butter
2/3 cup milk
1 teaspoon ground cumin
salt
olive oil for frying

Directions;

1. Wash and chop the spinach. Wilt it in a pan over medium heat. Work in batches if needed. Put aside and let cool.
2. When cool, squeeze hard between your hands to discard all the liquid. Chop again.
3. Put the flour, baking powder, egg yolk, milk, melted butter, cumin and salt in a large bowl and mix until smooth.
4. Finely chop the green onions and add to the mixture along with the wilted and squeezed spinach.
5. In another bowl, whisk two egg whites into soft peaks.  Gently fold it to the batter in 3 times.
6. Heat up a spoon of olive oil in a cast iron pan, ladle the pancake batter with a spoon and press gently with the back of the spoon. Cook each side for about 3-4 minutes, until golden. Continue cooking all the batter, adding olive oil to the pan when neessary.
Transfer the pancakes onto papel towels when cooked and serve with the carrot salad. 


  Raw carrot and cilantro salad  
Serves 4

Ingredients;

3 medium carrots
2 clove of garlic
zest of 1 lemon
juice of 1/2 lemon
a handful of cilantro
1 tablespoon apple vinegar
2 tablespoon olive oil

salt, black pepper

Directions;

1. Peel the carrots. Continue using a vegetable peeler, shave the carrots in order to have long shreds.
2. Peel and mince the garlic. Finley chop the cilantro.
3 Take all the ingredients into a salad bowl and toss together. Adjust the seasoning.

Serve with the spinach pancakes.


1 comments: