Ve beklenen an geldi! Temmuz sonu - Ağustos başı, o minik sarı erikler, Feriköy pazarında bir iki tezgahta satılmaya başlandı.
Geçen yıl, Mirabel mevsimi boyunca her hafta alış veriş yaptığımız pazarcı amcanın "Ne yapıyosunuz siz bununla" diye sormasından ve şüphe dolu bakışlarından, kendimizi bu eriklerin tek müşterisi ya da daha çok erik sapığı gibi hissetmiştik. Ama bu yıl, daha çok tezgahta görünce anladım ki hakkettiği değeri bulmaya başlamış sevimli Mirabel erikleri.
Hem küçük hem de çekirdekli, bir de çok tatlı olduğundan çiğ haline çok bayılmıyorum açıkcası.
Peki ne yapıyoruz gerçekten bu kadar eriği?
Reçel - marmelat yapıyoruz, sonra o marmelatla kurabiye yapıyoruz ve esas ballı-bademli bu muhteşem tartı yapıyoruz. Erikler pişince ekşimsi mayhoşumsu süper ötesi bir hal alıyor. Tarta çok yakışıyor, balla ve bademle bir araya gelince efsane oluyor. İddialı konuşuyorum, evet, bildiğin efsane.
Mirabel erikli tart
Patrica Wells'in "At Home in Provence" kitabındaki kayısılı tart tarifinden
Malzemeler:
Tart hamuru için;
120 gr eritilmiş oda sıcaklığında tereyağ
100 gr şeker
1 çay kaşığı vanilya esansı ya da 1/3 çubuk vanilya
1 çay kaşığı acı badem esansı (cilde sürülen badem yağı değil! süpermarketlerde bulunuyor genelde, olmasa da olur)
180 gr un
1 fiske tuz
Hamurun üzerine;
3 yemek kaşığı öğütülmüş badem
600 gr mirabel eriği (çekirdekleri çıkartılmış ve ikiye bölünmüş)
-aynı tarifi 750 gr kayısı ile de yapabilirsiniz. kayısılı versiyonu yapıyorsanız acı badem esansı şart gibi bir şey.
Kreması;
1 büyük yumurta
12,5 cl krema (1/2 su bardağı)
12,5 cl krema (1/2 su bardağı)
1 çay kaşığı vanilya esansı ya da 1/3 çubuk vanilya
1 çay kaşığı acı badem esansı
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı un
Süslemek için, pudra şekeri
Yapılışı:
1. Fırını 190 derecede ısıtın.
2. Tart hamuru için, ermişi tereyağ ve şekeri bir kapta tahta kaşıkla karıştırın. Bu karışıma, vanilya esansı ve badem esansını ekleyin. Unu ve tuzu ayrı bir kapta harmanlayıp, bir kaç seferde tereyağlı karışıma ekleyin. Malzemeler homojen olduğu anda karıştırmayı bırakın.
3. Tart kalıbına (kalıbı yağlamaya gerek yok) hamuru boşaltın ve elinizle yayarak şekil verin (hamur açmaya gerek yok). Önce kenarları yapıp, daha sonra ortasını yaymak daha kolay oluyor.
4. Hamuru ısıtılmış fırında 10 -12 dakika kadar pişirin.
5. Hamur fırından çıktıktan sonra, öğütülmüş bademleri tartın tabanına serpin. Bademler ayrıca, hamurun meyvelerle sulanmasını da önlüyorlar, multi fonksiyonel..
6. Erikleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkararak tart zeminine dizin. Bu tarifin tek zahmetli aşaması burası, zahmetli de değil de el oyalayıcı diyeyim... 600 gr erik biraz gözünüze fazla görünebilir, ama pişince meyveler çekiştiği için mümkün olduğunca sıkışık dizmeye, artan erikleri aralara sıkıştırmaya çalışın.
7. Krema için gerekli malzemeleri bir kasede karıştırın ve eriklerin üzerine eşitçe yayın.
8. 190 dereceye ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin.
9. Tartın oda sıcaklığına gelmesini bekleyip, üzerine pudra şekeri serperek servis edin.
Mirabelle Tart
adapted from the book “At home in Provence” by Patricia Wells
Serves 6-8
Ingredients;
Pastry;
120 gr melted and cooled butter
100 gr sugar
1/2 tea sp. vanilla extract
1/2 tea sp. bitter almond extract
180 gr flour
a pinch of salt
Topping;
3 table sp. grounded almond
600 gr mirabelle plum
(substitute; 750 gr apricot)
Cream;
1 large egg
12,5 cl cream (1/2 cup)
1/2 tea sp. vanilla extract
1/2 tea sp. bitter almond extract
2 table sp. honey
1 table sp. flour
confectioners sugar to decorate
Directions;
1. Preheat the oven to 190 degree.
2. Prepare the pastry; In a bowl, combine melted butter and sugar, mix well. Add the extracts, salt and flour, mix until blended. Do not overmix.
3. Press the pastry into a tart mold, using your fingers. Form the edges first, then the bottom.
4. Bake in preheated oven for 10-12 minutes until just set. Sprinkle the grounded almonds over pastry shell.
5. Halve and pitt the mirabelles. Place them on pastry shell, neat and overlapping.
6. Prepare the cream; mix together egg, cream, extracts and honey. Add flour and blend well. Pour the cream over the tart evenly.
7. Bake in preheated oven for 45 -50 minutes. Remove from themold when it is cooled. Serve at room temperature, decorated with confectioners sugar.