Nohutlu bamya / Okra-chickpea stew



Hayır, nohutlar dev değil, bamyalar minicik!

Nohutlu zeytinyağlı bamya

Malzemeler;
500 gr bamya
1 su bardağı nohut (önceden 1-1,5 saat kadar haşlanmış, hafif diri)
2 pembe domates (ya da 4 normal domates)
2 yeşil biber
1 büyük soğan
1/4 cup sızma zeytinyağı
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası 
1 silme yemek kaşığı iri dövülmüş kişniş tohumu
1/2 cup su (domatesler çok suluysa hiç konmayabilir)
deniz tuzu



Yapılışı;
1. Bamyaları tepesini kesmeden kurşun kalem açar gibi soyulması kısmı işin tek zahmetli kısmı. 
Bu işlemi yaparken aklıma "kalemtraş şeklinde bamya soyacağı Zihnisinir projesi" geldi. Tutar mı? Bence tutar. Sırf bu şekilde soymaya üşendiği için bamyanın tepesini kesip sümüklü pişiren ev kadınları yüzünden bir nesil bamyadan tiksindi.
2. Soğanları halka halka doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup iri doğrayın, biberleri de aynı şekilde iri doğrayın (4'e bölmek yeterli)
3. Döküm demir bir tencerenin dibine zeytinyağını dökün. Tüm malzemeyi ekleyip harmanlayın. 
4. Kaynayana kadar ağzı açık yüksek ısıda, kaynara çıktıktan sonra, kısık ateşte ağzı kapalı olarak 30-35 dakika kadar pişirin. 
5. Sıcak da servis edilebilir. Ama bence, oda ısısına geldikten ve bir süre buzdolabında dinlendikten sonra daha da güzel oluyor.