DOMATESLİ KEÇİ PEYNİRLİ TART / TOMATO & GOAT CHEESE TART


  Scroll down for the recipe in English  

Soğan ve patates ile tatlanan az yağlı bol lezzetli bir hamur ve üzerinde de yazın tüm güzellikleri.. Ve yine son dilimi kalınca fotoğraflayabildiğim tariflerden biri.  

Domatesli & Keçi Peynirli tart
"La petite bibliotheque cuisiniere Larousse" kitabından

Malzemeler;
400 gr çeri domates
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
50 gr tereyağ
140 gr un
100 gr taze keçi peyniri 
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı sirke
bir kaç dal taze kekik (ya da 1 yemek kaşığı kuru kekik)
tuz, karabiber

Yapılışı;
1. Patatesi soyup küp küp kesin. Kaynamakta olan suda 10-12 dk haşlayın. (Bu şekilde daha hızlı oluyor. Vaktiniz varsa klasik yöntemle bütün olarak haşlayıp sonra da soyabilirsiniz.) Piştikten sonra süzüp, çatalle ezerek soğutun. 

2. Soğanı incecik kıyın. Bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtıp, soğanları hafif karamelize oluncaya kadar pişirin. Kekiğin yarısını soğanlara ekleyip ocaktan alıp soğutun.
Zaten bu tartın en zahmetli kısmı soğanı ve patatesi pişirmek. Mesela bunları bir gece öncesinden yapıp buzdolabında bekletirseniz, ertesi gün gerisini çok hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

3. Fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın.

4. Bir kapta un, küçük parçalara bölünmüş tereyağı, patates püresi, soğan, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Crumble hamuru yapan gibi elinizle birbirine yedirin. Çok fazla yoğurmaya gerek yok. Homojen olduğu anda pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine alın. Yaklaşık 23 cm çapında bir daire oluşturacak şekilde elinizle yayın. 
Böyle daha rustik bir görüntüsü oluyor, ama tart çemberi kullanarak kenarları daha düzgün bir tart da yapabilirsiniz tabi ki.

5. Domatesleri ikiye keserek hamurun üzerine dizin. Keçi peynirinden ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak domateslerin üzerine serpiştirin. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı, sirke, kalan taze (ya da kuru) kekikleri de serpni. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp, fırının en alt rafında 35-40 dakika kadar pişirin.

* Bu tarifi büyük domateslerle de yaptığım oluyor. Domatesleri dörde bölüp önden fırında 15-20 dakika pişirip hamura öyle diziyorum, yoksa hamuru sulandırabiliyor. 
* Kekik yerine fesleğen kullandığım da oluyor, bu durumda tabi ki fesleğini tart piştikten sonra eklemek gerekiyor.

büyük domatesli - fesleğenli versiyon
------------------------------------

Tomato & Goat cheese tart
from the book "La petite bibliotheque cuisiniere Larousse" 

Ingredients;
400 gr cherry tomatoes
1 medium sized potato
1 medium sized onion
50 gr butter
140 gr flour
100 gr fresh goat cheese
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon vinegar
A few branch fresh thyme (or 1 tablespoon dried thyme)
Salt, black pepper

Instructions;
1. Peel the potatoe and cut into small cubes. Cook in boiling water for about 10-12 min. Drain and crush with a fork. Leave to cool.

2. Mince the onion. Heat 1 tablespoon olive oil in a small pan. Add the onions and cook until they are slightly caramelized. Set aside to cool.

3. Preheat the oven at 200 degrees.

4. Mix the flour, butter (cut into small pieces), crushed potatoes, onion, salt and pepper thoroughly in a bowl. Rub with your fingers until it is homogeneous. Place the dough on a oven pan lined with parchement paper.  Pat with your fingers to form a circle (about 23 cm in diameter.)


5. Cut the tomatoes in half and place them on the dough. Scatter the cheese over the tomatoes. Sprinkle the fresh (or dried) thyme. Drizzle with olive oil and vinegar, and finally season with salt and pepper. Bake on the bottom rack of the preheated oven for 35-40 minutes.


0 comments:

Post a Comment