Her yıl kasımın son perşembesi Fransa'da "Beaujolais Nouveau" günü. Yani, yılın ilk şaraplarını tatma, sürekli bir hafif sarhoş gezme, peynire-şaraba doyma zamanı. Bu yılki Beaujolais nouveau döneminde de bizim evde bir şarap fazlalığı oldu, bir yerleden gelen şişe şişe şaraplar birikti... Ben şaraptan çok anlamam ama bir bildiğim varsa bu Beaujolais nouveau yıllanmıyor. Ya tazeyken içilmeli, ya da fazlasıyla bir şaraplı armut tatlısı yapılmalı dedim o zaman.
Ünlü Lyonnais şef Paul Bocuse zaten şaraplı armut nedir, nasıl yapılır net bir şekilde anlatmış, üstüne bir şey eklemek bana düşmez. Tarifteki o üç-beş karabiber tanesi işin sırrı, asıl baharat o bana kalırsa. Ama Beaujolais şarabıyla da tarif fazla bir güzel oldu, yerken ne oluyor ya altı üstü bir armut bir şarap değil mi bu diye şaşırdık... Ben sadece şarap fazlasını tüketmeye çalışıyordum, meğer zaten Bourgogne bölgesinde yılın bu zamanı yeni hasat şaraplarla yapılan "poire à la beaujolaise" 'yi yeniden keşfetmişim!
Aynı tarif küçük armutlarla, armutlar soyulup, sapları üzerinde bütün halde de pişirilebilir. Ama ben büyük ve ikiye bölünmüş armutları tercih ediyorum. Hem çekirdek problemi yok yerken, hem de bir gece buzdolabında kendi sosunda kalınca, sosu içine iyice çekiyor, içi-dışı harika bir şarabi kırmızı oluyor.
Şaraplı- baharatlı armut tatlısı
Paul Bocuse'un "Bocuse dans votre cuisine" kitabından
(4 kişilik)
Malzemeler:
5 armut
4 su bardağı kırmızı şarap
1/2 su bardağı creme de cassis (frenk üzümü şurubu, Monin marka Türkiye'de satılıyor.)
1/2 ad. vanilya çubuğu
4-5 adet tane karabiber
2 adet karanfil
1/2 limonun suyu
100 gr şeker
3-4 parça limon kabuğu (patates soyacağı ile limonun kabuğunu soyabilirsiniz)
Yapılışı:
1. Armutları soyun, ikiye kesip, çekirdeklerini ve saplarını çıkarın.
2. Vanilya çubuğunu ikiye ayırıp, bıçağın keskin olmayan ucuyla içinin tanelerini çıkarın.
3. Tüm malzemeleri (içini çıkardığınız vanilyanın çubuğu dahil) kalın tabanlı bir tencereye yerleştirin.
4. Orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, alkolün biraz uçması için 10 dakika ağzı açık olarak pişirin.
5. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika daha, armutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tüm pişme süresince, arada tenceredeki armutları dikkatlice ters-yüz edin ki, her tarafları eşit renk alsın.
6. Ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Daha sonra bir servis kasesine alıp buzdolabında (mümkünse 24 saat) dinlendirin. Daha erken, hatta oda ısısında da servis edilebilir. Ama buzdolabında dinlendikçe renk alıyor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment