Visitandine & Çilek granita


  Scroll down for the recipe in English  

Yumurta sarılarıyla yapılacak şey çok da, hep bu yumurta beyazlarının sonu hazin oluyor -du. Sonra sağolsun Dorie Greenspan'ın Visitandine isimli bir kek tarifini okudum da, benim için artık yumurta aklarının akibeti belli oldu! Kek diye geçiyor, ama benim için o bir kurabiye. Hem de en dışı çıtır, içi yumuş olanından. Ben bu tarifi 25 cmlik kelepçeli kalıpta yapıp ince dilimleyerek, yanında güzel bir meyveli sorbe ya da granita ile yemeyi tercih ediyorum. Bayan Greenspan ise, daha küçük bir kalıpta yapıp, daha kalın kek gibi pişirip, üzerine kremşanti ve çilek koyarak servis etmeyi öneriyor.



Visitandine

Dorie Greenspan'ın 'Around My Frech Table' kitabından

Malzemeler;
4 yumurta akı (oda ısısında)
3/4 cup un
2/3 cup şeker
7 yemek kaşığı tereyağ (110 gr yapıyor)
1/2 çubuk vanilya
bir tutam tuz







































Yapılışı;
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Tereyağını hafif kahverengileşinceye kadar eritin. Sonra oda ısısına gelinceye kadar bekletin. Bu şekilde hazırlanan tereyağına Fransızlar "beurre noisette" diyorlar, tereyağın içindeki hafif fındık ve karamel tatları ortaya çıkıyormuş, hadi bakalım...
3. Kelepçeli bir kek kalıbının dibine kalıbın ölçüsünce bir yağlı kağıt kesip serin, kağıdın üzerini ve kalıbın kenarlarını yağlayın. Ben 25 cm çapında kalıp kullandım.
4. Bir kapta un, şeker, tuzu harmanlayın. Çubuk vanilyanın tanelerini ve ılımış tereyağını da ekleyip karıştırın.
5. Başka bir kapta, tercihen cam ya da paslanmaz çelik, yumurta aklarını kar gibi oluncaya kadar çırpın. 
6. Unlu karışımına yumurta aklarının 1/3 ünü ilave edip homojen oluncaya kadar karıştırın. Kalan akları, iki seferde katlayarak ve havasını söndürmeden ekleyin. 
7. Kalıba yayıp, önceden ısınmış fırında 35-40 dakika pişirin.

---

Fransızcası rhubarbe olan(Türkçesi de ravent olarak geçiyor ama Türkiye'de hiç görmediğim için emin olamıyorum) şu hoş ve mayhoş köke, çilekle bir araya gelince çok güzel bir şeyler oluyor.  


Rhubarbe & çilek granita
(2-3 kişilik)

Malzemeler;
300 gr rhubarbe kökü
1 elma
50 gr şeker
1 avuç çilek

Yapılışı;
1. Rhubarbe'ları soyup, ince dilimleyin. (Evet soyuluyor!)
2. Elmayı da soyup, küp küp doğrayın.
3. Elma, rhubarbe ve şekeri bir tencereye koyup (su eklemeyeden) 15-20 dakika, püre haline gelinceye kadar pişirip, soğumaya bırakın.
Püre bazen biraz sulu olabiliyor, fazla sulu gelirse, suyunu süzebilirsiniz. 
4. Püreyi çileklerle birlikte (çilekler pişmiyor) robottan geçirip, bir kasede buzluğa atın. Arada bir (saatte bir mesela) çıkarıp bir karıştırarak 4-5 saat kadar buzlukta bekletin.
Hemen yemeyecekseniz, buzlukta bekletip, yemekten bir saat kadar önce buzdolabına alabilirsiniz.
































-----------------

  Visitandine  
from the book “Around my french table” by Dorie Greenspan
Serves 6

Ingredients;

4 large eggs
3/4 cup flour
2/3 cup sugar
pinch of salt
110 gr butter (melted)
1 teaspoon vanilla extract  (or 1/2 vanilla stick)

Directions;

1. Preheat the oven to 180 degree.
2. Line a 25 cm diameter glass or porcelain pan with a layer of parchment and butter the parchment. Yes, it tends to stick!
3. Whisk the egg whites (with a mixer) until they form firm peaks.
4. In another bowl, whisk together the flour, sugar, salt. Add the melted butter to dry ingredients and whisk until blended (using a wooden spoon).
5. Pour 1/3 of egg whites into this batter and whisk gently. 
6. Fold in the remaining egg whites into the batter in 2 steps, beingvery gently to keep the volume.
7. Scrape it into the pan and bake in the center rack for 35-38 minutes.

8. Let it cool for a while before unmolding.



  Strawberry & Rhubarb granita  
Serves 2-3

Ingredients;

300 gr rhubarbe
1 apple
50 gr sugar
a handful of strawberries

Directions;

1. Trime the rhubarb and cut into small pieces.
2. Peel the apple and cut into thin slices.
3. Put the apple, rhubarb and sugar in a saucepan and let themcook for 15-20 minutes, string time to time. Don’t add any water! There will be enough liquids in the pan.  If there is too much at the end, you can drain the puree and discard the extra liquid.
4. In a food processor, mix together the apple&rhubarb puree with the uncooked strawberries.
5. Pour the mixtue into a stainless steel pan and put in freezer.
6. Every 30 minutes, scrap the mixture with a wooden spoon. And repeat until it is frozen yet creamy. It takes about 3 hours in total.