Rezeneli spagetti / Fennel-raisin spagetti




Aralık ayı ne ara geçti de Ocak'ın ortalarına geldik, farkedememişim. Zaman geçtikçe de beni bir sıkıntı aldı tabi, yaptığım hiç bir yemeği, çektiğim hiç bir fotoğrafı beğenmez oldum. İçime sinmeyen bir şeyi de blogta paylaşacak değilim, hem de bu kadar beklemişken.
Ee peki sonuç, bu mudur? Spagetti?! Üstelik de yarısını yemeden bir fotoğraf çekmeyi bile akıl edememişim!
Altı üstü bir spagetti, ama öyle değil işte!
Bir kere, rezene-aspir-kuru üzüm-çam fıstığı, fena gelmiyor kulağa değil mi? Hem orjinal hem de damağa aykırı gelmeyen bir karışım. Üstelik de belki ilk defa, çok kolay yapılabilecek bir şey yayınlıyorum. Hani şu 30 dakikada yemek yapılan TV programlarındaki gibi olacak ama... bu tarifte sebzeleri yıkayıp doğraması, dolapta kuru üzüm araması, ayrı tavada çam fıstıklarını kavrulması, arada bir bıçak yıkaması, makarnayı üst raftan almak için salondan bir sandalye getirmesi de dahil, 30 dakika.

Rezeneli spagetti
3-4 kişilik
(Pates la cuillére d'argen kitabından Jeremie uyarladı)


Malzemeler;
2/3 paket spagetti (tarifin hakkını vermek için, Garofalo ya da De Cecco marka)
1 adet orta boy rezene soğanı (ingilizcesi fennel bulb. şöyle bir şey feriköy pazarında bu mevsim bol miktarda var)
1 adet soğan
1/2 cup kuru üzüm
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı domates salçası(Safran'dan)
1/2 cup krema
1/2 cup sıcak su 
2 yemek k. zeytinyağı
1 tatlı k. aspir 
maydanoz

Yapılışı;
1. Bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanı ince doğrayıp, tavaya ekleyin ve bir kaç dakika kadar orta ateşte pişirin.
2. Rezene soğanını da küp küp doğrayıp, tavaya ekleyin. 10 dakika kadar soğan ve rezeneyi birlikte kavurun.
3. Domates salçası, aspir ve 1/2 cup sıcak suyu da tavaya ekleyip, altını biraz kısarak 10-15 dakika daha pişirin. Bu sürenin sonunda rezene tamamen yumuşamış olacak.
4. Kuru üzümleri sıcak su dolu bir kasede biraz bekletin. Yağsız küçük bir tavada, çamfıstıklarını bir kaç dakika kavurun. Kavrulmuş çamfıstıklarını ve suyu süzülmüş kuru üzümleri sos tavasına ekleyin.
5. Sosu bu aşamaya kadar hazırladıktan sonra altını kapatıp, makarnayı haşlamaya başlayabilirsiniz.Makarnayı süzerken de bir miktar haşlama suyunu kenara ayırın, sosun kıvamı için gerekli olabilir.
7. Servis etmeden önce, sosu tekrar ısıtıp kremayı ekleyin ve bir kaç dakika daha pişirin. Sos kuru geldiyse, bir kepçe makarnanın suyundan ekleyip seyreltebilirsiniz.
Servis sırasında bir miktar doğranmış maydanoz serpmeyi unutmayın.