Gateau Basque


  Scroll down for the reipe in English  

Ayva tatlısı yaparken başıma gelenleri şurada anlatmıştım. Tencerede eriyip püre haline gelen ayva o kadar lezzetli olmuştu ki, bir şekilde değerlendirilmesi şarttı. Aynı hafta Dorie Greenspan'ın "Around my French Table" kitabını almamı ve içinde reçel geçen bu tarifi bulmamı da ilahi bir işaret sayıyorum. Gerçi tarifte tart hamurunu andıran bu kekin içine vişne marmelatı konmuştu ama herhalde benim yanlışlıkla reçel olan ayva tatlım da o marmelattan aşağı kalmazdı.
Bu arada, keki çok sevdim, kitaba ise bayıldım! Kitapta, Fransız mutfağının klasiklerinden, Amerikan damak tadına daha çok uyacak (dolayısıyla bizim damak tadımıza da) tarifler seçilmiş ve bir miktar da revize edilmiş. Çoğu tarifin fotoğrafı var (yani ortaya ne çıkması gerektiğini görebiliyorum) ve malzemeler de kolay bulunur nitelikte. Fransız mutfağıyla haşır neşir olmak isteyenler ama nereden başlayacağını bilemeyenler için bu kitap doğru bir başlangıç olabilir diye düşündüm.

fırından çıktıktan sonra



















Gateau Basque ( Fransa'nın Bask bölgesinden bir kek)
Dorie Greenspan'ın "Around My French Table" kitabından

4-6 kişilik (yiyenin performansına bağlı)

Malzemeler;
2 cup un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
160 gr tereyağ, oda ısısında
1/4 cup esmer şeker (esmer şekerim kalmamıştı, aynı ölçüde beyaz şekeri arttırdım, böyle de çok güzel oldu.)
1/4 cup beyaz şeker
1 iri yumurta, oda ısısında
1/2 çay kaşığı vanilya esansı ya da 1/4 vanilya çubuğu 
3/4 - 1 cup ayva marmelatı (ya da kırmızı renklerde başka sevdiğiniz bir marmelat. ayvanın tadını çok yakıştırdım ama rengi açık kaldı gibi... belki vişne ya da çilek, hamurla kontrast yaratarak daha lezzetli görünebilir)
1 yumurta + 2 yemek kaşığı su(üzeri için)

Yapılışı;
1. Şekeri ve tereyağını mikserle ya da çatalla birbirine yedirerek, homojen bir karışım oluncaya dek çırpın.
2. Yumurtayı ekleyip 2 dakika daha çırpın. Bu aşamada tereyağının tam erimemesi ve karşımının biraz pütürlü olması normal.
3. Şeker, vanilya, un, kabartma tozu ve tuzu 2-3 seferde ekleyip, tamamen karışıncaya kadar, mikserde düşük hızda (ya da elde) çırpın.
4. Tezgaha bir kat streç film serip, hamurun yarısını üzerine paylaştırıp, üstüne bir kat daha streç film serin. Oklava yardımıyla hamuru 20 cm çapında bir olacak şekilde açın. (Hamur yapışkan bir kıvamda olduğundan, açmak için iki streç film arasında sandviç yapıyoruz yani.) Bu işlemi, benim gibi, üzerinde daire ölçüleri olan silikon mat üzerinde yaparsanız, 20 cm'i tutturmak ve düzgün bir daire yapmak daha kolay olacaktır.
Aynı işlemi hamurun diğer yarısı için de yapın.
Daha sonra, bu iki daireyi, streç filmleriyle birlikte buzdolabından en az 3 saat ya da en fazla 3 gün dinlendirin.
5. Hamurlar dinlendikten sonra, fırını 180 dereceye ısıtın.
6. Yaklaşık 20-22 cm çapında bir kek kalıbını tereyağı ile iyice yağlayın.
7. Hamur dairelerini buzdolabından çıkarın. (Eğer dolapta 3 saatten fazla beklettiyseniz, bir kaç dakika oda ısısında bekletmeniz gerekebilir.) Hamurun bir tarafındaki filmi dikkatlice sıyırın ve hamuru kalıba yerleştirin. Kalıba düzgünce oturttuktan sonra, diğer tarafındaki filmi de sıyırın.
8.Ayva marmelatını, hamurun kenarlarında 1'er cm boşluk bırakarak yayın. Daha sonra ikinci kat hamurun yapışması için bu boşluklara parmağınızla biraz su sürün.
9. İkinci hamur dairesinin bir katındaki filmi de sıyırıp, marmelatın üzerine yerleştirin, üstündeki filmi de çıkartıp, kenarlarını hafifçe bastırarak yapışmasını sağlayın.
10. Yumurta ve suyu birlikte çırpıp kekin üzerine sürün. Daha sonra çatalla nazikçe hamuru çizerek klasik Gateau Basque deseni verin.
11. Önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.


































--------------------------

  Gateau Basque  
from the book “Around my french table” by Dorie Greenspan
Serves 8

Ingredients;

pastry;
2 cups flour
3/4 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
160 gr butter (at room temperature)
1/4 cup brown sugar
1/4 cup sugar
1 large egg
1/2 teaspoon vanilla extract
(or 1/4 vanilla stick)

filling:
3/4 or 1 cup jam 
(I used Quince marmelade)

for glazing;
1 beaten egg
1 spoon of water

Directions;

1. Whisk together flour,baking powder and salt.
2. Beat the butter, brown and white sugars either with a mixer or with a whip, until smooth.
3. Add the egg and continue beating for 2 more minutes. It might not look very smooth, but it is ok.
4. Add vanilla and dry ingredients in 3 steps and beat just until they are fully incorporated.
5. Place a plastic wrap on the counter, put half of the mixture and cover with another layer of plastic. Roll until it forms a 20 cm diameter circle. Repeat with th other half.
6. Put the rolled doughs (with plastics on) in the fridge for 3 hours. Otherwise, they will be too sticky to handle. You can keep them in the fridge for up to 3 days.
7. Preheat the oven to 180 degree.
8. Remove the doughs from the fridge and let them rest for a few minutes. Otherwise, they can break too easily.
9. Butter generously a 20 cm-diameter round cake mold. 
10. Carefully unwrap one side of the plastic and place the dough onto mold. Unwrap the other side. If it happens to crack, press with your fingers to bring the dough together.
11. Spoon the jam onto the first layer of dough, leaving 2 cm of dough bare around. 
12. Moisten the 2 cm bare part with a bit of water. Unwrap the second half of the dough and place it on the top. Press the edges to stick two layers together. Be sure they stick firmly.
13. Brush the top with the beaten egg and water. And with the help of a fork, draw a  crosshatch pattern on the top (not too deep!).
14. Bake in the preheated oven for 45 minutes.