Meyve salatası, illa kocaman bir kase içinde, gelişigüzel dilimlenmiş ve hatta bir kısmı kararmış bir meyve kaosu mu olmak zorunda? Jöle konusuna hiç girmiyorum, çünkü malesef bir şeyi güzelleştirmekten anladığımız çoğu zaman yersiz süslemek oluyor.. Bu tarif tüm bunların tam tersi, tek bir meyve, abartısız bir baharat kombinasyonu, süslemeden uzak, zarif...
Hafif bir yemeğin üzerine, yanında bir kurabiye (mesela Punition) ile yine hafif bir tatlı olabilir.
Kahvaltı/ brunchlarda, tüm sevimliliği ile sevimsiz ve kaotik meyve salatalarının yerini alabilir.
Aşağıdaki tarife az birazcık da rom eklerseniz, ağır bir ana yemeğin ardından, tatlıdan önce servis edilen ferahlatıcı bir digestif olabilir.
Baharatlı portakal salatası
Alain Ducasse'in bir tarifinden esinlenilerek
4 kişilik
Malzemeler;
4 portakal
1 sıkmalık portakalın suyu
1/2 limon suyu
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı portakal çiçeği suyu
1 çay kaşığı tarşın
1 çay kaşığı tonka fasulyesi rendesi
8-10 yaprak taze nane
Yapılışı;
1. Portakalları, normal soyar gibi, alttan ve üstten kesin. Yalnız, kabuğunu soyarken her zamankinden biraz daha derin, beyaz kısmını da alacak şekilde soyun. Bıçağı dilimlerin arasındaki zara yakın tutarak, merkeze doğru kesip, tek tek dilimleri çıkarın.
Hepsini geniş bir kaseye alın.
2. Nane yapraklarını uzunlamasına ince kıyın. Bu şekilde doğrama biçimine Fransızca "chiffonade" deniyor, Türkçe bir çevirisini bulamadım. Keşke birileri şu terimleri Türkçe'ye çevirse...
3. Portakal ve limon suyunu, doğranmış naneleri, tarçın, portakal çiçeği suyunu da kaseye ekleyin. Üzerine tonka fasulyesini, yaklaşk bir çay kaşığı kadar, rendeleyin.
4.Streç filmle kaplayıp buzdolabında marine olmaya bırakın. En az 1-2 saat, ya da bütün bir gece dolapta kalsın. Servis edeceğiniz zaman buzdolabından çıkarıp, tabaklara gül biçiminde dizin, üzerine biraz suyundan gezdirin.
------------
Spiced orange salad
inspired from a recipe by Alain Ducasse
Serves 4
Ingredients;
4 oranges
juice of 1 orange
juice of 1/2 lemon
4 tablespoon sugar
1 teaspoon orange blossom water
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground tonka bean
8-10 fresh mint leaves
Directions;
1. To prepare orange supremes; cut off orange peel and pith with a sharp knife. Place the knife as close to the membranes as possible and slice the orange segments toward the center. Place in a bowl.
2. Cut fresh mint leaves as “chiffonade” (into thin ribbons).
3. Squeeze the other orange and half a lemon. Pour over orange supremes. Add mint leaves, sugar and spices to the bowl.
4. Cover with plastic wrap and marinate for at least 1 or 2 hours (preferably overnight) in the fridge.
0 comments:
Post a Comment