Konyaklı çikolatalı mus / dark chocolate mousse with cognac








  Scroll down for the recipe in English  
  
İlk denememde bile sorunsuz yaptığım, bir nevi fool-proof çikolatalı mus tarifi. Klasik bir tarif gibi görünse de,  "bu nasıl bu kadar lezzetli olmuş ki" dedirtecek bir dokunuşu var tabi ki. O da bana kalırsa, hem konyak, hem de o son aşamada eklenen rende çikolata...

Mousse au Chocolat
"La petite bibliothèque 'cuisinière' Larousse" kitabından

Malzemeler;
200 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı konyak
3 yumurta akı
50 gr şeker
10 cl krema

Yapılışı;
1. 150 gr çikolatayı parçalara ayırın, benmari usülü eritmeye başlayın. Hala benmari neydi diyen varsa, tencerede kaynayan su üzerine oturmuş - ama suya değmeyen- ikinci bir kapta (bir nevi buharda) pişirme yöntemi diyerek özet geçeyim..
Kalan 50 gr çikolatayı da rendeleyip bir kenara alın. 

2. Çikolata benmaride erirken bir yandan da yumurta aklarını mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta iyice kar gibi olduğunda, şekeri kaşık kaşık ilave ederken çırpmaya devam edin. Yumurta ve şeker karışımının, çırpma telinde dik duracak şekilde, beze kıvamında ve parlak olması gerekiyor.

3. Eriyen çikolatayı ocaktan alıp konyağı ekleyip karıştırın, daha sonra kremayı da ekleyip karıştırın. En son bir de beze kıvamındaki yumurta akından bir kaşık da ekleyip, hızlı bir şekilde onu da karıştırın. Bu şekilde çikolatayı çözmüş, yani donmasını engellemiş oluyoruz.

4. Tüm bu çikolata karışımını kalan bezenin üzerine dökün. Spatula yardımı ile nazikçe ve katlayarak ikisini birbirine yedirin. Bu aşamada fazla karıştırmaktan kaçının, çünkü beze karışımındaki hava balonlarını söndürürseniz mousse'unuz fazla yoğun olur. Oysa biz tüy gibi hafif bir doku istiyoruz. 

5. Rende çikolatadan bir kaşık ayırarak, kalanını da mousse karışımına yine nazikçe spatula ile yedirin. 6 küçük boy bardak ya da dilediğiniz servis kabına alıp, buzdolabına kaldırın.

En az 2 saat, ya da mümkünse bir gece buzdolabında soğuttuktan sonra, üzerine kalan çikolata rendesi ve orman meyveleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Tüm çikolatalı tatlılar gibi bir gece bekleyince tabi ki daha lezzetli oluyor.








































































-----------
  Mousse au Chocolat (Dark chocolate mousse)   
from the book “La petite bibliothèque 'cuisinière' Larousse”
Serves 6

Ingredients;
200 gr dark chocolate
2 table spoon of cognac
3 egg whites
50 gr sugar
1 0 cl cream

Directions;
1. Grate 50 gr of the chocolate and keep aside. Cut the rest 150 gr chocolate into pieces and melt in a heatproof bowl set over a pan of simmering water (bain-marie). 

2. Meanwhile, beat the egg whites with a hand mixer, until they form soft peaks. Incorporate the sugar, spoon by spoon to egg whites, continue to whisk until firm peaks form when the whisk is removed.

3. Once melted, remove the chocolate from the heat, and stir in the cognac. Add the cream and one third of egg whites to chocolate and whisk quickly to loosen it.

4. Pour the chocolate mixture onto the rest of egg whites and fold in with a spatula very gently. Do not overmix the egg whites, in order to retain all the air bubbles and not to have a dense mousse. 

5. Spare a spoon of grated chocolate aside and blend the rest in to the mousse, folding gently. Divide into 6 individual cups.

6. Cover and chill in the fridge for at least 2 hours, or -as always for the chocolate recipes- better overnight. Serve with freshly grated chocolate and some berries.

0 comments:

Post a Comment