Konyaklı çikolatalı mus / dark chocolate mousse with cognac








İlk denememde bile sorunsuz yaptığım, bir nevi fool-proof çikolatalı mus tarifi. Klasik bir tarif gibi görünse de,  "bu nasıl bu kadar lezzetli olmuş ki" dedirtecek bir dokunuşu var tabi ki. O da bana kalırsa, hem konyak, hem de o son aşamada eklenen rende çikolata...

Mousse au Chocolat
"La petite bibliothèque 'cuisinière' Larousse" kitabından

Malzemeler;
200 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı konyak
3 yumurta akı
50 gr şeker
10 cl krema

Yapılışı;
1. 150 gr çikolatayı parçalara ayırın, benmari usülü eritmeye başlayın. Hala benmari neydi diyen varsa, tencerede kaynayan su üzerine oturmuş - ama suya değmeyen- ikinci bir kapta (bir nevi buharda) pişirme yöntemi diyerek özet geçeyim..
Kalan 50 gr çikolatayı da rendeleyip bir kenara alın. 

2. Çikolata benmaride erirken bir yandan da yumurta aklarını mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta iyice kar gibi olduğunda, şekeri kaşık kaşık ilave ederken çırpmaya devam edin. Yumurta ve şeker karışımının, çırpma telinde dik duracak şekilde, beze kıvamında ve parlak olması gerekiyor.

3. Eriyen çikolatayı ocaktan alıp konyağı ekleyip karıştırın, daha sonra kremayı da ekleyip karıştırın. En son bir de beze kıvamındaki yumurta akından bir kaşık da ekleyip, hızlı bir şekilde onu da karıştırın. Bu şekilde çikolatayı çözmüş, yani donmasını engellemiş oluyoruz.

4. Tüm bu çikolata karışımını kalan bezenin üzerine dökün. Spatula yardımı ile nazikçe ve katlayarak ikisini birbirine yedirin. Bu aşamada fazla karıştırmaktan kaçının, çünkü beze karışımındaki hava balonlarını söndürürseniz mousse'unuz fazla yoğun olur. Oysa biz tüy gibi hafif bir doku istiyoruz. 

5. Rende çikolatadan bir kaşık ayırarak, kalanını da mousse karışımına yine nazikçe spatula ile yedirin. 6 küçük boy bardak ya da dilediğiniz servis kabına alıp, buzdolabına kaldırın.

En az 2 saat, ya da mümkünse bir gece buzdolabında soğuttuktan sonra, üzerine kalan çikolata rendesi ve orman meyveleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Tüm çikolatalı tatlılar gibi bir gece bekleyince tabi ki daha lezzetli oluyor.








































0 comments:

Post a Comment