Frambuazlı-bögürtlenli creme brulee / raspberry-blackberry creme brulee










  Scroll down for the recipe in English  

Crème brûlée. Ama ben yazının bundan sonrasında kendisinden creme brulee diye bahsedeceğim sakıncası yoksa. Ben Türkçe klavye ile Fransızca aksanlarını yazmaya üşeniyorum diye bunun en klasiğinden bir Fransız tarifi olduğundan şüphe de edilmesin tabi!

Bir önceki çikolatalı mus tarifini yaptıktan sonra, artan yumurta sarılarıyla, yıllar önce bir kez denediğim ve sevdiğim, hep aklımın bir köşesinde duran bu tarifi yaptım. Ben zaten creme brulee'nin klasik versiyonu da hem yapmayı hem yemeyi çok severim. Mutfak pürmüzü ile şekeri yakması ve sonra çıtırt (efekt konusunda biraz zayıfım)  diye o şekeri kırıp alttaki kremaya ulaşması... Neyse.. Hali hazırda creme brulee sevenler için zaten üstüne laf etmeye gerek yok. Ama sevmeyenler bile bu tarife bir şans vermeli bence. Biliyorum çünkü, tanısanız çok seversiniz.



"çıtırt"


 Frambuazlı-böğürtlenli creme brulée
"La petite bibliothèque 'cuisinière' Larousse" kitabından

Malzemeler;
200 gr karışık frambuaz ve böğürtlen
5 yemek kaşığı şeker
30 cl krema
4 yemek kaşığı süt
3 yumurta sarısı (tatlı tariflerinde ölçüyü tutturmak için, hep iri yumurta kullanmakta fayda var)
1 tatlı kaşığı vanilya (ya da 1/3 vanilya çubuğu)
3 yemek kaşığı Baileys (orjinal tarifte "creme de whisky" geçiyor ki buna en bilinen örnek Baileys, ama ben onun yerine rom kullandım, öyle de güzel oldu. Elinizdeki başka bir krem likörü de deneyebilirsiniz)

Üzerine;
6 yemek kaşığı esmer şeker
bir kaç frambuaz ve böğürtlen

Yapılışı;
1. Fırını 140 dereeye ısıtın. 

2. Bir tavada meyveleri 1 kaşık şekerle bir iki dakika, sadece sularını salacak ama şekillerini koruyacak kadar pişirin. 6 küçük boy sufle kabına (ya da creme brulee kabına) paylaştırın.

3. Bir sos tenceresinde kremayı ve sütü ısıtın, kaynama noktasına gelince ocaktan alın. 

4.Yumurta sarıları bir başka kapta, açık sarı renk alıncaya kadar çırpın. Isınmış süt ve kremayı, yumurta sarılarının üzerine çok yavaşça ve yumurtaları çırpmaya devam ederek dökün.
Kalan 4 yemek kaşığı şekeri, vanilya ve likörü de ilave ederken çırpmaya devam edin.
Eğer karışım pürüzsüz olmadıysa, ince bir süzgeçten geçirebilirsiniz.

5. Bu karışımı, sufle kaplarına meyvelerin üzerine paylaştırın. Tüm kapları rahatça içine alacak derin bir borcama dizin. Borcama, kapların yarısına gelecek şekilde sıcak su doldurun. 
İsterseniz, borcamı önce fırına yerleştirip, suyu kettle yardımıyla, borcam fırının içindeyken de koyabilirsiniz.

6. Önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Üstü kabuk tutmuş kapları hafifçe sağa sola eğince krema tam hareket etmiyorsa pişmiştir. Ama kaskatı olana kadar da pişirmeyin, dolapta beklerken de kıvam almaya devam edecektir.
Fırından çıkarıp 10 dakika oda ısısında bekletin. Sonra üzerini streç filmle kapatıp en az 12 saat buzdolabında soğutun.

7. Servisten hemen önce her bir kaba bir kaşık esmer şeker serpip, mutfak pürmüzü ile yakın. Bir kaç frambuaz ya da böğürtlen ile süsleyip servis edin. Bu son işlemi servisten önce yapmak önemli çünkü, şekeri yaktıktan sonra buzdolabına tekrar koyarsanız şeker katmanı yumuşar. Sonra o çok istediğimiz çıtırt sesini duyamayabiliriz.

Afiyet olsun!






































---------------
  Very-berry crème brûlée  
from the book “La petite bibliothèque 'cuisinière' Larousse”
Serves 6

Ingredients;
200 gr mixed blackberry and raspberry + some more to decorate
5 tablespoon sugar
30 cl cream
4 tablespoon milk
3 egg yolks
3 tablespoon whisky cream (such as Baileys)
1 teaspoon vanilla extract (or seeds from 1/3 vanilla pod)

before service;
6 tablespoon brown sugar
some berries

Directions;
1.  Preheat the oven to 140°C. 

2. Cook the berries in a pan for just a few minutes, until they relase their juice but are still firm. Divide them among 6 small size (15 cl) heatproof ramekins.

3. Pour the cream and the milk into a saucepan, bring to boiling point, then remove from heat.

4. In a seperate large bowl, beat the egg yolks until pale. Pour the cream mixture over the eggs, whisking continously. Add the sugar, whisky cream and vanilla, and continue to whisk. Strain the mixture through a fine sieve, if needed.

5. Pour the mixture onto berries, until the 2/3 of each ramekin is full. Place the ramekins into a large and deep oven tray and pour in hot water till halfway up.  

6. Place the tray in the oven and bake for 40 minutes, until the cream is set. Remove the ramekins from the water and set aside to cool at room temperature for 10 minutes. Cover and chill in the fridge for at least 12 hours. 

Just before serving, sprinkle a spoonful of brown sugar on each ramekin and caramelise it with blow torch. Serve with fresh berries.


3 comments:

  1. Ellerine sağlık.. mutlaka deneyeceğim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yorumları yeni gördüm, teşekkürler :) şimdiden afiyet olsun

      Delete
  2. Ben sunum tahtasına bayıldım nereden aldınız acaba

    ReplyDelete