Peche melba ve panna cotta bir arada / Panna cotta with thyme poached peaches




































Domatesli panna cotta denemesi için aldığım yüzlerce yaprak jelatini tüketmek üzere, bu sefer de tatlı denemelere geçiyorum. Ve yine ilk seferde aradığım çok klasik panna cotta tadını tutturuyorum, jelatinler yine öyle kalakalıyor. Bu seferki benim başarım değil tabi ki. Doğru tarif ve kaliteli malzemeyle yola çıkınca sonucun kötü olması için hiç bir sebep yok ki! Madem klasik bir İtalyan tatlısı yapıyorum, Patrica Wells'in küçük İtalyan aile restoranlarından derlediği tariflerden oluşan kitabını referans almayıp ne yapacaktım? Kitabın İngilizcesi de var, merak edenler için; şurada

Panna cotta'yı, şurupta pişmiş şeftali ile servis etmek istedim. Sadece şeftali kısmını yapıp, dondurmayla sunarsanız, o da "bildiğimiz peche melba" oluyor. Ben tabi dayanamayıp, klasik peche melba tarifine bir takım baharatlar-aromalar da kattım, biraz "çok da bilmediğimiz peche melba" oldu bu haliyle. Böylece de bir postta iki klasik tatlı tarifi birden yer almış oldu. Çok verimli(az mütevazi)yim...

Panna Cotta 

Patricia Wells'in "Les meilleures recettes des restaurants italiens" kitabından uyarladım
4-6 kişilik

Malzemeler;
4 yaprak jelatin

100 gr şeker
40 cl süt
40 cl krema 
1 yemek kaşığı vanilya esansı(özütü) ya da 1/2 çubuk vanilya
1 çay kaşığı acıbadem aroması

Yapılışı;

1. Jelatini soğuk su dolu bir kasede bekletin. Krema,süt ve şekeri bir sos tenceresine alın. Çubuk vanilyayı boylamasına ikiye kesip, tohumlarını bıçağın sırtıyla (ya da kaşıkla) çıkartın. Vanilyanın çubuklarıyla birlikte tohumlarını da tencereye ekleyin. (Vanilya esansı kullanıyorsanız, o bu aşamada eklenmiyor).
Orta ateşte, krema ve süt kaynara çıkıncaya kadar ısıtıp, ocaktan alın.
2. Suyunu süzdüğünüz jelatini tencereye ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. Acıbadem esansını ekleyin. Çubuk yerine vanilya özütü kullanıyorsanız, onu da bu aşamada ekleyin.
3. Karışımı süzgeçten geçirip, kalıplara paylaştırın. Donduktan sonra ters çevirip kalıptan çıkarmak istiyorsanız, kalıpları hafif yağlayabilirsiniz.
4. Buzdolabında en az 4 saat soğutun. Aslında bir gece bekleyince kıvamı daha da iyi oluyor.





































Şurupta şeftali
4-6 kişilik

Malzemeler;

3 şeftali
75 cl su
100 gr şeker
1 küçük demet kekik
bir iki parça limon kabuğu
1/2 tonka fasulyesi (yukarıdaki resimde görülen, vanilyaya benzer şekerli bir kokusu olan baharat. hem tatlılara hem tuzlulara çok yakışıyor. bir yerlerde karşınıza çıkarsa alıp, rendeleyerek ya da bu tarifteki gibi kullanabilirsiniz. Tonka yerine 1 tatlı kaşığı vanilya özütü de kullanılabilir.)
2 yemek kaşığı grenadine şurubu (kokteyllerde kullanılan tatlı nar şurubu)

Yapılışı;

1. Şeftalileri soyup, ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın.
2. Su ve şekeri bir tencereye alın, orta ateşte, kaynara çıkana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın, kekik, limon kabukları ve bir kaç parçaya bölünmüş tonka fasulyesini ekleyin, 5 dakika daha pişirin.
3. Şeftalileri bu şuruba ekleyin, 10 dakika pişirin. Eğer tencereniz yayvansa ve şeftalilerin tamamı şuruba batmadıysa, tencerenin kapağını kapatın ve beşinci dakikada şeftalileri nazikçe ters yüz edin.
4. 10 dakika sonra ateşten alın ve şeftalileri şurubun içinde soğumaya bırakın. 
5. Soğuduktan sonra, şeftalileri çıkarıp bir servis tabağına alın ve şurubu süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz şuruba, grenadine'i de ekleyip karıştırın.

Buzdolabında soğuyup, kıvam alan panna cotta'ların üzerine yarım şeftali ve bir kaç kaşık da şeftalinin şurubundan ekleyerek servis yapın. Renk katmak için çeşitli orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz.



0 comments:

Post a Comment