Domatesli panna cotta 'trio' / Savory 'trio of tomato' panna cotta





























  Scroll down for the recipe in English  

Ne zamandır aklımda çeşit çeşit panna cotta'lar yapmak var. Tatlısı - tuzlusu...Panna cotta, aslında jelatin-krema-şeker bazlı, basit ve lezzetli bir İtalyan tatlısı. Ama bu temel malzemelere eklenecek aromalar, onu bambaşka yerlere taşıyabiliyor. Genelde vanilyalı yapılıp, kırmızı meyvelerle yeniyor. Hafifliği ve soğuk yenmesi sebebiyle, tam sıcak yaz günlerine uygun.

Kafamda bir sürü fikir, aromalar, kombinasyonlar, gidip bir koca kutu jelatin aldım ve panna cotta denemelerine başladım. Öncelikle, sıcak bir yaz akşamı için, başlangıç olarak sunulabilecek, hem sunumu güzel hem de hafif bir şeyler denemek istedim. Evdeki çeşitli domatesleri ve Galen'in kurutulmuş domateslerden yapılan ege sosunu da bu ilk fikre dahil ettim. Ege sosunu çok sevdik, hatta belki biraz fazla, sürekli her şeyin içine biraz ekleyesimiz var! Mesela sandviçlerin içine ince bir kat sürünce tüm sandviçler birden bire çok leziz oluyor. Galen ürünleri hakkında şuradan bilgi edinilebilir deyip, konuyu toparlamaya çalışayım.

Klasik panna cotta neredeyse sırf krema ile yapılıyor, ama ben bu tarifte krema miktarını,  ricotta ve fırında pişmiş domates püresi ile değiştirerek, azalttım. Üstüne de renkli çeri domatesler ve fesleğenlerle ufak bir salata yaptım, çok ferahlatıcı bir başlangıç oldu.
Daha ilk denemede tarifi başarıyla tutturunca (hiç beklemiyordum) yüzlerce yaprak jelatin de dolapta kaldı öyle. Jelatin isteyen?

Domatesli panna cotta trio
4 kişilik

Malzemeler;

500 gr pembe domates (olgun olmak kaydıyla, başka tür domates de kullanılabilir elbette)
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağ
Deniz tuzu, karabiber
--
10 cl krema 
150 gr tuzsuz lor (ben ricotta kullandım ama bulabilseydim aklımdan aslında tuzsuz lor geçiyordu)
3 yaprak jelatin
---
4 yemek kaşığı Galen ege sos (temin edemezseniz, kuru domateslerden kendiniz bir püre yapmayı deneyebilirsiniz belki)
---
Bir avuç çeri domates (farklı renklerde)
Bir kaç yaprak fesleğen
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Deniz tuzu, karabiber

Yapılışı;

1. Fırını 180 dereceye ısıtın.
Bir fırın kabına pişirme kağıdı serin. Pembe domatesleri soyup, dörde bölün. Üzerine tuz, biber, kırmızı biber ve zeytinyağı serpin. Sarımsağı da dilimleyip ekleyin, hepsini harmanlayın ve önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. 

fırında pişmiş domatesler
2. Domatesleri fırından alıp, sosuyla ve yağıyla birlikte, pürüzsüz olacak şekilde el blenderından geçirin.

3. Jelatinleri soğuk su dolu bir kaseye alın. (Soğuk suda 15 dakika kalması yeterli olacak, çok bekletirseniz eriyip gidebilir)

4. Bir sos tenceresinde kremayı ve hazırladığınız domates püresini ısıtın. Kaynamadan önce ocaktan alıp, lor peynirini, tuzu, biberi ekleyip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.

5. Jelatinleri süzüp, tencereye ekleyin ve eriyineye kadar karıştırın. Ilımaya bırakın. (bu arada tuzuna bakıp ayarlamayı unutmayın)

6. Bu sırada 4 adet küçük boy su bardağını soğuk suyla çalkalayın. (Ben, şarap bardağı olarak  da satılan küçük ve tabanı düz bardaklardan kullandım.) Her bardağın dibine bir kaşık Ege sostan koyun. Üzerine panna cotta harcını paylaştırın. Streç filmle bardakların üzerini kapatıp, buzdolabına koyun.

Tarifi bu noktaya kadar, bir gün öncesinden yapmak daha iyi oluyor, buzdolabında ne kadar beklerse, jelatin o kadar çok donacağı için, kıvamını daha iyi buluyor. Aceleniz varsa bile en az 3-4 saat beklemesi iyi olur derim. Bardağı hafif eğerek, yeterince donup donmadığını anlayabilirsiniz.

7. Küçük bir kasenin içine çeri domateslerini minik küp küp doğrayın. Fesleğen yapraklarını da doğrayıp ekleyin. Sirke, zeytinyağ, tuz ve biber ile tatlandırıp, bardakların üzerine paylaştırın. Domates ve fesleğenlerin solmaması için, salatayı servisten hemen önce yapmanızı tavsiye ederim.






































--------------------

  Savory “trio of tomato” panna cotta   
Serves 4

Ingredients;
500 gr pink heirloom tomatoes 
1 glove of garlic
1 tbsp. red pepper flakes
4 tbsp. olive oil
sea salt, black pepper
--
10 cl cream
150 gr ricotta cheese
3 sheets gelatine 
--
4 tbsp. dried tomato sauce  (optional)
--
A handful of colorful cherry tomatoes
4-5 basil leaves
1 tbsp. red wine vinegar
1 tbsp. olive oil
salt, black pepper

Directions;
1. Preheat the oven to 180 degree. Peel the tomatoes and chop into big chunks. Lay a parchement paper on a tray, place the tomatoes, sprinkle with salt, pepper, red pepper and drizzle with olive oil. Bake for 30 minutes.

2.  Purée the tomatoes (along with all the juice in the pan) with a food processor until very smooth.

3. Soak the gelatine in a bowl of cold water (for about 15 minutes).

4. Meanwhile, heat up the cream and tomato puree in a saucepan. Remove it from the heat just before it comes to boil. Drain & squeeze the gelatine to remove any excess water. Add the ricotta and the gelatine to the saucepan and season with salt and pepper. Whisk until smooth and well combined.

5. Pour a spoonful of dried tomato sauce on each mould. Pour over the panna cotta mixture onto the sauce. Place the moulds in the fridge until well set (at least for 4 hours, better left overnight).

6. Prepare the tomato salad, just before serving. Chop the tomatoes into small cubes, cut basil leaves into strips. Combine them in a small bowl, and season with vinegar, olive oil, salt and pepper. Serve the panna cotta cold, with a spoonful of tomato salad on top.

0 comments:

Post a Comment