Domatesli panna cotta 'trio' / Savory 'trio of tomato' panna cotta






























Ne zamandır aklımda çeşit çeşit panna cotta'lar yapmak var. Tatlısı - tuzlusu...Panna cotta, aslında jelatin-krema-şeker bazlı, basit ve lezzetli bir İtalyan tatlısı. Ama bu temel malzemelere eklenecek aromalar, onu bambaşka yerlere taşıyabiliyor. Genelde vanilyalı yapılıp, kırmızı meyvelerle yeniyor. Hafifliği ve soğuk yenmesi sebebiyle, tam sıcak yaz günlerine uygun.

Kafamda bir sürü fikir, aromalar, kombinasyonlar, gidip bir koca kutu jelatin aldım ve panna cotta denemelerine başladım. Öncelikle, sıcak bir yaz akşamı için, başlangıç olarak sunulabilecek, hem sunumu güzel hem de hafif bir şeyler denemek istedim. Evdeki çeşitli domatesleri ve Galen'in kurutulmuş domateslerden yapılan ege sosunu da bu ilk fikre dahil ettim. Ege sosunu çok sevdik, hatta belki biraz fazla, sürekli her şeyin içine biraz ekleyesimiz var! Mesela sandviçlerin içine ince bir kat sürünce tüm sandviçler birden bire çok leziz oluyor. Galen ürünleri hakkında şuradan bilgi edinilebilir deyip, konuyu toparlamaya çalışayım.

Klasik panna cotta neredeyse sırf krema ile yapılıyor, ama ben bu tarifte krema miktarını,  ricotta ve fırında pişmiş domates püresi ile değiştirerek, azalttım. Üstüne de renkli çeri domatesler ve fesleğenlerle ufak bir salata yaptım, çok ferahlatıcı bir başlangıç oldu.
Daha ilk denemede tarifi başarıyla tutturunca (hiç beklemiyordum) yüzlerce yaprak jelatin de dolapta kaldı öyle. Jelatin isteyen?

Domatesli panna cotta trio
4 kişilik

Malzemeler;

500 gr pembe domates (olgun olmak kaydıyla, başka tür domates de kullanılabilir elbette)
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağ
Deniz tuzu, karabiber
--
10 cl krema 
150 gr tuzsuz lor (ben ricotta kullandım ama bulabilseydim aklımdan aslında tuzsuz lor geçiyordu)
3 yaprak jelatin
---
4 yemek kaşığı Galen ege sos (temin edemezseniz, kuru domateslerden kendiniz bir püre yapmayı deneyebilirsiniz belki)
---
Bir avuç çeri domates (farklı renklerde)
Bir kaç yaprak fesleğen
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Deniz tuzu, karabiber

Yapılışı;

1. Fırını 180 dereceye ısıtın.
Bir fırın kabına pişirme kağıdı serin. Pembe domatesleri soyup, dörde bölün. Üzerine tuz, biber, kırmızı biber ve zeytinyağı serpin. Sarımsağı da dilimleyip ekleyin, hepsini harmanlayın ve önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. 

fırında pişmiş domatesler
2. Domatesleri fırından alıp, sosuyla ve yağıyla birlikte, pürüzsüz olacak şekilde el blenderından geçirin.

3. Jelatinleri soğuk su dolu bir kaseye alın. (Soğuk suda 15 dakika kalması yeterli olacak, çok bekletirseniz eriyip gidebilir)

4. Bir sos tenceresinde kremayı ve hazırladığınız domates püresini ısıtın. Kaynamadan önce ocaktan alıp, lor peynirini, tuzu, biberi ekleyip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.

5. Jelatinleri süzüp, tencereye ekleyin ve eriyineye kadar karıştırın. Ilımaya bırakın. (bu arada tuzuna bakıp ayarlamayı unutmayın)

6. Bu sırada 4 adet küçük boy su bardağını soğuk suyla çalkalayın. (Ben, şarap bardağı olarak  da satılan küçük ve tabanı düz bardaklardan kullandım.) Her bardağın dibine bir kaşık Ege sostan koyun. Üzerine panna cotta harcını paylaştırın. Streç filmle bardakların üzerini kapatıp, buzdolabına koyun.

Tarifi bu noktaya kadar, bir gün öncesinden yapmak daha iyi oluyor, buzdolabında ne kadar beklerse, jelatin o kadar çok donacağı için, kıvamını daha iyi buluyor. Aceleniz varsa bile en az 3-4 saat beklemesi iyi olur derim. Bardağı hafif eğerek, yeterince donup donmadığını anlayabilirsiniz.

7. Küçük bir kasenin içine çeri domateslerini minik küp küp doğrayın. Fesleğen yapraklarını da doğrayıp ekleyin. Sirke, zeytinyağ, tuz ve biber ile tatlandırıp, bardakların üzerine paylaştırın. Domates ve fesleğenlerin solmaması için, salatayı servisten hemen önce yapmanızı tavsiye ederim.




0 comments:

Post a Comment