Karpuzlu gazpacho / watermelon+tomato+zuccini+ginger



































Bir kaç ay önce içtiğimiz ve hoşumuza giden bir soğuk çorbayı, aklımda kaldığı kadarıyla evde yeniden yapmaya çalıştım. Karpuz ve zencefil vardı kesin, bir de domates miydi, evet neden olmasın, hatta içinde küp küp kabak mı vardı, her şey çiğden miydi... Derken ortaya bu çıktı. Bloga yazarım diye yaparken bir yandan ölçüleri not aldım falan...
Yaparken, bir yandan yaptığım biraz saçma geldi, şüphelendim, domatesi ayrı püre haline getirip, tadına bakarak, azar azar ekledim diğerlerine. Öte yandan, domatesle daha önce de diğer meyvelerin yakıştığına da şahit olmuştum (çilek, şeftali vs..) karpuz neden olmasın da dedim. 

Sonradan bir şekilde ortaya çıktı ki, o içtiğimiz çorba aslında "karpuz-kavun-salatalık" gibi gayet makul mantıklı bir üçlüden oluşuyormuş! Bu onun mantıksız ve tamamen yanlışlıkla ortaya çıkan versiyonu gibi bir şey yani! Karpuzlu gazpacho diye de isim koydum.  Hem değişik, hem serinletici, hem lezzetli oldu. Yaz boyunca, sıcak bir şey yemek istemediğimiz akşamlarda tekrar tekrar yaptığımız bir tarife dönüştü.

Karpuzlu gazpacho
4 kişilik

Malzemeler;
250 gr karpuz
250 gr domates (domates yerine kavun da kullanabilirsiniz)
75 gr kabak 
fındık büyüklüğünde taze zencefil
1/2 çay kaşığı tabasco sosu 
bir kaç yaprak taze kişniş 
deniz tuzu, kara biber
2 yemek kaşığı zeytinyağ
bir miktar ezine peyniri (bunu en son versiyonda ekledim, koymayabilirsiniz de)

Yapılışı;
1. Domateslerin kabuğunu soyup, mutfak robotundan geçirin. Karpuzu (çekirdeklerini ayıklayıp) aynı şekilde robottan geçirin.
2. Kabağı (kabuğunu soymadan) sıçan dişi tabir edilen, minicik küpler halinde doğrayın. (Bu doğrama biçimi literatürde "brunoise" diye de geçiyor). Zencefili soyup, onu da sıçan dişi doğrayın. Eğer zencefil tane tane ağzınıza gelmesin isterseniz, ezebilirsiniz de.
3. Bir kasede, püreleri, zencefil ve kabak küplerini karıştırın. Tuz, biber, tabasco ve zeytinyağı ile tatlandırın. Servis ederken üzerini taze kişniş yaprakları (ve zar büyülüğünde kesilmiş hatta ezine peyniri ) ile süsleyin.




0 comments:

Post a Comment