Yagsız unsuz cevizli kek 'Torta di noci' / Flourless walnut cake

















































Bu kekin içinde yağ yok, un yok, şeker miktarı diğer keklere oranla az. Yani bir ceviz, bir yumurta desek yeri. Ama nasıl güzel, nasıl yumuşak dokulu, ağızda eriyor falan anlatmak mümkün değil... Bu satırları yazarken, malesef geriye bir dilim bile kalmadığına üzülüyorum şu an! Tarifin sahibi Rosetta Costantino da bu keki "kuş tüyü gibi hafif ve yumuşak" diye tanımlamış zaten, ben daha ne diyebilirim? 
'My Calabria' kitabındaki anlattığı üzere, bu tarif ailesinin eski tariflerinden biriymiş, ve yok olmaya yüz tutmadan, yengesinin annesinden ölçüleri göz kararı olarak almış ve deneye yanıla nihayet doğru tarife ulaşmış. Bu İtalyan aileleri biraz bize mi benziyor ne?

Torta di Noci
from the book "My Calabria" by Rosetta Costantino

Malzemeler:
225 gr ceviz 
6 iri yumurta
150 gr şeker
1 çimdik tuz
1/2 tonka fasulyesi (tarifin aslında 1 limon rendesi diyor. Hem zaten tonka da ne derseniz, şöyle bir şey. Vanilya gibi, özellikle tatlılara aroma vermek için kullanılıyor)

üzerine serpmek için pudra şekeri
kalıbı hazırlamak için tereyağ+ bir kaşık un

Yapılışı:
1. Fırını 175 dereceye ısıtın.
2. Cevizleri kokusu çıkana kadar yaklaşık 10 dakika fırınlayın. Fırından çıkarıp oda ısısına geldiklerinde mutfak robotunda incecik kıyın.
3. Yumurtanın sarıları ile beyazlarını ayırın.
Sarıları, şekerin yarısı ile birlikte açık sarı bir renk alıncaya kadar çırpın. Tonkayı (ya da limon kabuğunu) bu karışımın içine rendeleyin.
4. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar gibi oluncaya kadar çırpın. Şekerin diğer yarısını azar azar ilave ederek, yumurta akları sertleşene kadar çırpmaya devam edin. 
5. Yumurta sarılı karışımı ve cevizin dörtte birini yumurta aklarının üzerine dökün, bir spatula yardımı ile, nazikçe katlayarak karıştırın. Kalan cevizleri de bir kaç seferde ekleyin. Yumurta aklarının havasını söndürmeden, cevizler homojen bir şekilde dağılınca karıştırmayı bırakın.
(Evet, her zamankinden farklı olarak, bu tarifte her şeyi akların üzerine ekliyoruz!)
6. 23 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın. Karışımı kalıba yayıp, üzerini yine spatula ile düzeltin.
7. Keki fırına vermeden önce ısıyı 165 dereceye düşürün ve 45-50 dakika pişirin. Piştiğini kontrol etmek için keke bıçak ya da kürdan batırıp temiz çıkıp çıkmadığına bakabilirsiniz.

Kalıptan çıkarmadan önce 20 dakika kadar bekleyin. Pudra şekeri serperek servis edin.




2 comments:

  1. Tum tarifleriniz birbirinden guzel. Bir suredir keyifle dolasiyorum blogunuzda. Sizi bulduguma sevindim.

    Toronto'dan Paris'e sevgilerle...

    Asuman

    ReplyDelete
  2. Çok teşekkürler. Ben de sizin blogunuza bir göz atayım dedim ve hemen ilk sayfada o çiçek poğaçaya bayıldım :) Memnun oldum tanıştığımıza.
    Sevgiler,
    Müge

    ReplyDelete