Tiramisu


Ne zaman klasik bir İtalyan yemeği/ tatlısı için, basit ama lezzetli bir tarif arasam, cevabını Patricia Wells'in kitabında buluyorum. Bu sefer de bu kural değişmedi. Yıllardır aradığım tiramisu tarifi yine bu kitaptaymış ama ben hiç denemediğim için o kadar zaman iyi bir tarif arayışıyla boşuna vakit kaybetmişim! 
Bir kere maskarpon yerine labne, kedi dili yerine pandispanya falan kullanan tarifleri at çöpe, bu bir. O en üstteki kakao katmanı da (çok iyi kalite kakao ya da granül kahve kullanılsa bile) bana keyifsiz ve biraz da yavan geliyordu hep, bu iki. 
O yüzden, bu tarifte kakaonun yerini bitter çikolatanın aldığını görür görmez bir aydınlanma yaşadım. Kremasındaki vanilya tadı, bisküvisindeki kahve-konyak tadı, aralardaki çikolata katmanlarıyla birleşince ortaya ciddi şekilde iyi ve derinlikli bir lezzet çıkıyor.
Bir de üstüne, Paris'te yiyecek alışverişi yapmayı en sevdiğim dükkan G.Detou'da üstteki resimde de görülen kedi dili bisküvilerinden bulunca, benim için iş iyice kolaylaştı. Bisküvileri evde de yapabilirsiniz tabi, ama bana kalırsa fırından alacağınız kedi dili bisküvileri de bu tarifte iyi iş görür.

Tiramisu
Patricia Wells'in "Les meilleures recettes des restaurants italiens" kitabından
6-8kişilik (ben 4 büyük, 2 küçük bardak yaptım. Resimdeki küçük bardaklardan 8 adet çıkıyor)

Malzemeler;
1 küçük kahve fincanı espresso (ya da benim gibi 1 adet Nespresso da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı konyak (mümkünse iyi bir kalite olsun tabi)

3 iri yumurta
100 gr şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (ya da 1/2 çubuk vanilya)
250 gr mascarpone peyniri

25 adet savoiardi bisküvisi (kedi dili)
30 gr bitter çikolata (rendelenmiş)

Yapılışı;
1. Kahveyle konyağı bir kasede karıştırın.

2. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırın. Sarıları, şekerle ve vanilya özütü ile birlikte büyük bir kaba alın. Karışımın rengi çok açık sarıya dönünceye kadar çırpın.

3. Mascarpone peynirini bu karışıma ekleyip, hepsi homojen oluncaya kadar karıştırın.

4. Bu sırada, yumurta beyazlarını da mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta aklarının üçte birini sarıların olduğu karışıma ekleyip spatula ya da tahta kaşıkla yedirin. Kalan akları iki seferde, karıştırmadan, katlayarak ekleyin. 

5. Kedi dili bisküvilerinin yarısını kahve-konyak karışımına batırıp, servis yapacağınız bardaklara paylaştırın. 

   *  Bisküvileri kahve-konyağa bandırma olayını abartmayın.Tarifin püf noktalarından biri, bisküvileri hala hafif çıtırken bardaklara dizmek .Eğer aşırı ıslatırsanız, gece kremayla birlikte beklerken çok fazla yumuşayıp dağılabilir.

   *  Bisküvileri biraz boşluk kalacak şekilde, fazla bastırmadan yerleştirin ki, tiramisunun içi sıkışık ve haddinden fazla yoğun olmasın. Kreması gibi, bisküvilerin de biraz havadar ve hafif olması gerekiyor.


6. Bisküvilerin üzerine, her bardağa bir kaç kaşık olacak şekilde kremanın yarısını paylaştırın.  Aynı şekilde rende çikolatanın yarısını da paylaştırın.

  *  Bisküviler bardaktan büyükse, benim yaptığım gibi ikiye bölebilirsiniz. Bisküvilerin yumuşaklığı, krema miktarını aşağıdaki fotoğraftaki gibi ayarlayabilirsiniz.

7. Aynı işlemi tekrarlayıp, en son rende çikolata katmanıyla bitirin. 

   *  Tiramisu'ları en az 4 saat buzdolabında soğutup servis edin. En az 4 saat diyorum ama, bir gece buzdolabında bekletirseniz sonuç çok daha iyi olacaktır.








































-------------------

  Tiramisu  
from Patricia Wells’s book “Les meilleures recettes des restaurants italiens”
Serves 6-8

Ingredients;
1 cup espresso (or, Nespresso)
2 table spoon cognac

3 large eggs
100 gr sugar
1 tea spoon vanilla extract (or seeds from half a vanilla pod)
250 gr mascarpone cheese

25 savoiardi (lady-finger) biscuits
30 gr bitter chocolate

Directions;
1. Stir the espresso and the cognac in a bowl together. Keep aside.

2. Grate the chocolate and keep aside.

3. Seperate egg yolks and whites. Beat the egg whites until they form stiff peaks. 

4. In another bowl, beat egg yolks and sugar together for 2 minutes, until the mixture is creamy and pale yellow. Add mascarpone cheese and mix again until well combined.

5. Put about a third of whipped eggs into the mixture and mix very gently. Fold in the rest of egg whites in 2 steps, and incorporate with a spatula, until just combined, but still a little bit lumpy.

6. Soak the biscuits into coffee-cognac mixture for a second (do not oversoak them, since they will also soften with the cream, while resting  in the fridge) and layer into  your dish/ cups/ jars.  
Spread the half of the cream on top of the bisuits and sprinkle with the half of grated chocolate. 
Repeat the layers and finish with chocolate.

7. Cover and chill in the fridge for at least 4 hours, or better overnight.


0 comments:

Post a Comment