
Muhammara Tarifi
Malzemeler:
1 su bardağı tatlı toz biber (lezzetli turuncumsu renge ulaşmak için mümkünse açık kırmızı renkte Antep biberi)
2 ince dilim ekmek (ben ince kabuklu oldukları için kabuğuyla koydum. Çavdar ekmeği de beyaz ekmek de iyi sonuç veriyor)
1/3 su bardağı sıcak su
300 gr ceviz
5 silme çorba kaşığı kimyon ( internette 1 tatlı kaşığı yazan tariflere kanıp 1 kaşıkla başlamıştım ama muhammaranın gizli kahramanlarından biri kimyonmuş! )
3 silme çorba kaşığı şeker (işte her seferinde gerekenden az konulan, 2. gizli kahraman)
1 çorba kaşığı domates salçası ( ben, güneşte kurumuş ev yapımı domates salçası koyuyorum, kendine has bir ekşiliği oluyor. öyle bir salça yoksa, hiç konulmasa da olur)
1/2 su bardağı limon suyu (peki ya her limondan farklı miktarda su çıkarken adetle limon yazmanın anlamsızlığı?)
1/2 su bardağı zeytinyağı
'Yeterince' tuz (evet.tuzu ölçmemişim.)
Yapılışı:
Şimdi nasıl yaptığımı görse annem şok geçirir! Onun nasıl yaptığına hiç girmeyeyim en iyisi... Ama benim her zaman az vaktim olduğu için kendimce yöntemler geliştiriyorum.
1- Ekmek dilimlerini biberi ve sıcak suyu bir kaba koyup 5 dakika bekletip, arada da karıştırarak eziyorum.
2- Cevizi rondodan geçiriyorum, bir kez.
3- Sonra, ekmekli biberi de cevizle birlikte tekrar rondodan geçiriyorum.
4- Zeytinyağı hariç kalan tüm malzemeyi ekleyip karıştıyorum.
5- En son da, zeytinyağını azar azar ekleyerek karıştırıyorum.
Not: Bu ölçülerde de üç gün üç gece yenecek muhammara çıkıyor. Ama ne yapayım 300 gr ceviz öyle bir bünyeme işlemiş ki, ona bağlı kalınca, ortaya bu çıkıyor!