Nohutlu zeytinyağlı bamya
Malzemeler;
500 gr bamya
1 su bardağı nohut (önceden 1-1,5 saat kadar haşlanmış, hafif diri)
2 pembe domates (ya da 4 normal domates)
2 yeşil biber
1 büyük soğan
1/4 cup sızma zeytinyağı
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 silme yemek kaşığı iri dövülmüş kişniş tohumu
1/2 cup su (domatesler çok suluysa hiç konmayabilir)
deniz tuzu
Yapılışı;
1. Bamyaları tepesini kesmeden kurşun kalem açar gibi soyulması kısmı işin tek zahmetli kısmı.
Bu işlemi yaparken aklıma "kalemtraş şeklinde bamya soyacağı Zihnisinir projesi" geldi. Tutar mı? Bence tutar. Sırf bu şekilde soymaya üşendiği için bamyanın tepesini kesip sümüklü pişiren ev kadınları yüzünden bir nesil bamyadan tiksindi.
2. Soğanları halka halka doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup iri doğrayın, biberleri de aynı şekilde iri doğrayın (4'e bölmek yeterli)
3. Döküm demir bir tencerenin dibine zeytinyağını dökün. Tüm malzemeyi ekleyip harmanlayın.
4. Kaynayana kadar ağzı açık yüksek ısıda, kaynara çıktıktan sonra, kısık ateşte ağzı kapalı olarak 30-35 dakika kadar pişirin.
5. Sıcak da servis edilebilir. Ama bence, oda ısısına geldikten ve bir süre buzdolabında dinlendikten sonra daha da güzel oluyor.
----------------
Ingredients;
500 gr okra
1 cup chickpea (pre-boiled)
2 big pink (or heirloom ) tomatoes
2 green belle pepper
1 big onion
1/4 cup olive oil
1 table sp. tomato pasteAdd
1/2 table sp. coriander seeds
(freshly grounded)
1/2 cup water
juice of a half lemon
sea salt
Directions;
1. Slice onions into thick rings. Cut green peppers into 4-6 big pieces. Peel and rougly chop tomatoes.
2. Cut the stems of okra and carefully peel the skin on the top part of the okra, as if you sharpen a pencil.
3. Pour olive oil in a dutch oven or in a casserole. Add all of the ingredients into the casserole and blend together.
4. Place casserole over medium-high heat and bring to boil. Once it starts to boil cover and simmer over medium-low heat around 30-35 minutes.
5. Serve warm or rest in the fridge overnight and serve chilled.