Yaban mersini soslu Pain perdu / french toast with blueberries




  Scroll down for the recipe in English  

Pazar sabahı uyandığımda, aklımda tam olarak bu görüntü vardı; güzelce karamelize olmuş "pain perdu" üzerine bol pudra şekeri ve yaban mersini. Üşenmedim yaptım falan demiyorum, zaten omlet yapmaktan daha da zor bir şey değil, nesine üşeneyim.. 
Fransızların pain perdu dediği şey, tam olarak bizim yumurtalı ekmeğin az şekerli olanı aslında. Aşırı pratik olmasına rağmen tat ve görüntü olarak çok tatminkar bir kahvaltılık. Ben aşağıda bu tarifi en yalın haliyle yazıyorum, bugünkü ruh halime uygun olarak. Yumurtalı karışıma, keyfe göre, biraz limon kabuğu rendelemek, vanilya ya da tarçın eklemek da gayet mümkün.

Yaban mersini soslu Pain perdu
4 dilim (2 kişilik)

Malzemeler;
4 dilim brioche ekmeği (dilimler 1 cm kalınlığında olmalı)
1 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı tereyağı (Klasik Fransız tariflerinde pain perdu tereyağı içinde yüzerek pişiyor aslında, ama ben 1 kaşıktan fazla kullanmak istemiyorum. Onun yerine döküm demir tavada uzun süre pişirerek karamelize ediyorum. Eğer brioche yerine yağsız bir ekmekle yapmayı deneyecekseniz bu yağ miktarını biraz artırmanız gerekir.)
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 avuç yaban mersini (ben dondurulmuş kullandım)

Yapılışı;
1. Bir kasede yumurta şeker ve sütü çırpın. Burada (yani Fransa'da) gözlemlediğim kadarıyla; bu çok basit tarifin iki püf noktası var. Birincisi yumurtaları iyice çırpmak. Yani akıyla sarısı tam homojen olacak ki, piştikten sonra ekmeğin içinde yumurta parçası olmasın. 

2. Brioche dilimlerini yumurtalı karışıma bulayın. 4 dilim ekmek, tüm karışımı içine çekecek. Bu ölçü tam kıvamında oluyor, ne çok yumurtalı, ne çok kuru.

3. Bir tavada orta ateşte tereyağını eritin. İyice ısınınca yumurtaya bulanmış ekmeklerin her iki tarafını yaklaşık 3-4'er dakika, iyice karamelize olana kadar pişirin. Bunun için döküm demir bir tava olursa daha iyi olur. Çok yüksek ya da kısık değil, orta ateşte pişirin ki, içi biraz yumuşak (ama kesinlikle çiğ değil) dışı çıtır ve karamelize olsun. Bu da 2. püf noktası.

4. Yaban mersinlerini yağsız küçük bir tavada (ya da daha pratik olarak, mikrodalgada bir kase içinde) biraz sularını salacak kadar ısıtın. 2-3 dakika yeterli olacaktır.

5. Ekmek dilimlerini bir tabağa alıp, üzerine pudra şekeri serpin ve sıcak yaban mersinleri ile servis edin.

-------
  French toast with blueberry sauce  
Serves 2 (4 slices)

Ingredients;

4 slices of brioche ( 1 cm thick each )
1 egg
1 tablespoon sugar
2 tablespoon milk
1 tablespoon butter
1 tablespoon confectioner’s sugar
a handful of blueberries 

(fresh or frozen)

Directions;

1. Whisk the egg, sugar and milk bir a large bowl. 
Tip 1: This mixture should be well beaten in order not to have egg pieces when cooked. 

2. Soak well the brioche slices in egg mixture. That amout should be just enough for 4 slices of brioche.

3. Heat a cast iron pan over medium heat and melt the butter in it. Grill each side of the bread for about 3-4 minutes, until well caramelised. 
Tip 2: Do not rush grilling time; the bread should be crispy outside, tender (but certainly not soggy) inside. A good caramelisation is a must.

4. Meanwhile, heat up the blueberries, either in a bowl in the microwave, or in a pan, for about 2 minutes, until juicy.

5. Place the toats on serving plate, sprinkle generously with confectioner’s sugar and spoon the blueberry sauce on the top.


Optional; You can add a bit of lemon zest /vanilla extract /cinnamon to the egg mixture to spice up a little. 

0 comments:

Post a Comment