Baharatlı balkabagı çorbası / Spiced pumpkin soup


































  Scroll down for the recipe in English  

Kış sebzeleri ile her gün farklı bir çorba yapılabilir herhalde. Patates, pırasa, brokoli, karnıbahar, yer elması... Pazarda ne görsem bu mevsim, aklıma ilk çorba yapmak geliyor. 
Sadece balkabağıyla bile neler yapılır. Daha önce kendisini adaçayı ile yakıştırmıştım (şurada), aynı şekilde çorbasına da adaçayı yakışıyor. Başka bir çorbada da fesleğen ile yakıştığına tanık oldum (o da ayrı hikaye). Daha daha ne olabilir diye düşünürken, fütursuz baharat kullanma sevdam yüzünden bu sefer içimden kimyon eklemek geldi. Üzerine biraz da kavrulmuş kabak çekirdeği koyunca, tam çok soğuk havalar için bol baharatlı ve güzel kokulu bir çorba oldu.
Ama bir kötü yanı var, alışkanlık yapıyor.

Baharatlı balkabağı çorbası
4 kişilik
Malzemeler;
1-1,2 kg balkabağı
1 soğan
40 gr tereyağ
20 cl  süt
1 lt su ( tavuk suyu da olabilir)
15 cl krema
1 tatlı k. kimyon
1/2 tatlı k. yeni bahar
1 avuç kabak çekirdeği içi
deniz tuzu - karabiber

Yapılışı;
1. Balkabaklarını küp küp doğrayın. Soğanı ince doğrayın.
2. Bir tencerede tereyağını eritip soğanları kavurun (yaklaşık 5 dakika)
3. Balkabağı ve deniz tuzunu da ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
4. Sütü ve suyu tencereye ekleyip 30 dakika kadar pişirin. Bu sürede süt bazen kesilmiş gibi olabiliyor (bazen de olmuyor, sebebini bilmiyorum) ama kesilmesi sorun değil, tadı değişmiyor. 
Bu tekniği daha önce bir kereviz püresi tarifinde okumuştum ve ondan sonra başka sebzelerle de denedim, süt ve sebzeler birlikte kaynayınca iyice yoğun bir kıvam ve lezzet ortaya çıkıyor.
5. Bu sırada, yağsız bir tavada balkabağı çekirdeklerini, tavayı sürekli karıştırarak bir kaç dakika kavurun.
6. 30 dakika sonra, kremayı ekleyip tencereyi ocaktan alın.
7. Blenderda püre halini getirin. Baharatları ekleyin.
Servis ederken üzerine kavrulmuş kabak çekirdeklerinden serpin.

--------------------
  Spiced pumpkin soup  
Serves 4

Ingredients;

1 - 1,2 kg pumpkin
1 onion
40 gr butter
20 cl milk
1 lt water (or preferably chicken stock)
15 cl cream
1 tea sp. cumin
1/2 tea sp. allspice
a handful of pumpkin seeds

sea salt & black pepper

Directions;

1. Peel pumpkin and chop into cubes. Mince the onion.
2. Melt the butter in a dutch oven or in a casserole. Sauté onions in butter for 5 minutes.
3. Add pumpkins and sea salt, sauté for a further 5 minutes.
4. Stir in milk and water (or chicken stock) , simmer uncovered over medium-low heat for 30 minutes.
4. After 30 minutes, stir in cream and remove the casserole from heat.
5. Meanwhile, place pumpkin seeds on a small saucepan, toast for afew minutes, shaking the pan frequently.
6. Blend the soup until smooth, add spices, stir to combine.
7. To serve, ladle the soup in a bowl and sprinkle with toastedseeds.