Alsace'lı tart / Tarte Alsacienne























  Scroll down for the recipe in English  
Bir şeyin de yarısını yemeden fotoğraflamak aklıma gelse diyordum, ve işte, üçte birini yedikten sonra geldi.

Bu çok eski ve klasik bir tarif, Fransa'nın Alsace bölgesinden. Aslında tarttan çok kek gibi, Panetone gibi, mayalı bir hamurla yapılıyor. Orjinali mürdüm erikli "Tarte aux quetsches" ve öyle de çok güzel. Ben bir de şeftali ile denemek istemiştim, çok da iyi etmişim. Hatta şeftalili daha iyi olduğunu iddia ediyorum. Zaten gereksiz iddialar ortaya atmakta üstüme yoktur.
 

Şeftalili Tart Alsacienne 


Malzemeler;
250 gr un
100 gr tereyağ
10 gr yaş maya
5 gr tuz (bir çimdik yani)
40 gr şeker
10 cl süt
1 yumurta (oda ısısında)
-
1 kg şeftali (erikli yapmak isterseniz 1 kg mürdüm eriği)
100 gr şeker
bir çimdik tarçın



Yapılışı;
1. Sütü oda ısısından biraz daha sıcak olacak şekilde ısıtın.
Yarısı ile mayayı eritip, toprak bir güvece alın.
2. Üzerine 60 gr un ekleyip karıştırın. Güvecin ağzını kapatın ılık ve kuru bir yerde mayalanmaya bırakın.
3. Hacmi iki katına çıkınca, kalan unu etrafına yayın, ortasına yumurta, kalan süt, şeker, tuz ekleyin yoğurun. Elinizi unlayıp hamuru tezgaha alın. Bir kaç kez hamuru tezgaha yüksekten bırakarak havalandırın.
4. Tereyağını elinizle ezin. Hamurun içine tüm yağı yedirin. Homojen olunca tekrar güvece alıp mayalandırmaya bırakın.
5. Yine hacmi iki katı olunca, unlanmış tezgaha alın, bir iki dakika yoğurup, yağlanmış tart kalıbına elinizle şekil vererek serin.
6. Çekirdeklerinin çıkarıp dilimlediğiniz şeftalileri (soymadan) hamurun üzerine dizin. Şekeri ve tarçını serpin.
7. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 40 dakika pişirin.
Ilık olarak servis edin.


























---------------------

  Tarte Alsacienne  
an Alsatian recipe from an old French cookbook
Serves 6-8

Ingredients;

250 gr flour
100 gr butter (at room temperature)
10 gr fresh yeast
a pinch of salt
40 gr sugar
10 cl milk
1 egg

for the topping;
1 kg peach (or 1 kg plum as in the original recipe)
100 gr sugar
a pinch of cinnamon

Directions;

1. Heat up the milk until a little bit warmer than room temperature.
2. Take the half of the milk into a terracota pot, add the yeast and mix until blended.
3. Add 60 gr of the flour onto the yeast and cover the pot well. Let stand in a warm and dry place until doubled. It takes about an hour.
4. Once doubled, spread the rest of the flour around the yeast, making a well in the middle. Add the egg, rest of the milk, sugar and salt into the wel.. Knead until it starts to come together.
5. Take the dough onto a flour dusted surface. Let it fall from a distance to the surface. Repeat a few times. It might be a bit sticky, it is normal.
6. Rub the butter into the dough and knead until they are fully incorporated.
7. Place the dough back into the terracota bowl, cover and let stand one more time until doubled. It takes 2-3 hours. But this step is essential, do not rush.
8. Once doubled, the dough is ready to place into the buttered pan. (I use here a 25 cm diameter porcelain one) Press it with your hands until it is evenly distributed.
9. Meanwhile preheat the oven to 200 degrees.
10. Pit and slice the peaches (do not peel) and arrange them on the pan. Sprinkşe with 100 gr sugar and a pich of cinnamon.
11. Place the pan in the middle rack of the oven and bake for 40 minutes.



0 comments:

Post a Comment