Fondant au chocolat



  Scroll down for the recipe in English  

Zamanında sufle nedir fondan nedir yeterince ukalalık yapmıştım. Hala öğrenmeyen olduysa FTG-101 (Fransız Tatlılarına Giriş) ders notları kıvamındaki yazımı şuradan tekrar okuyabilir!
Soğuk karlı bir kış gününde yapıp fotoğrafladığım bu tarifi, ancak şimdi bu yapış sıcak yaz gününde yayınlayabiliyorum. Aradaki dört beş ayda hayatımda blogumdan bile önemli gelişmeler olduğu için ben kendimi hoş görmeye karar verdim açıkcası.

Şimdii, kim Temmuz ayında, içinden çikolata akan sıcak bir Fondant au Chocolat yemek ister?! 




Fondant au chocolat
Slyvie Ait-Ali 'nin "Le grand livre des moelleux" kitabından
(6 adet büyük ya da 9 adet orta boy)


Malzemeler:
200 gr bitter çikolata
150 gr tereyağ
150 gr şeker
4 yumurta
75 gr un
1 -2 kaşık kakao

Yapılışı:
1. Ufak parçalara ayırdığınız çikolata ve tereyağını, ara sıra karıştırarak benmari usülü eritin. Tamamen homojen olunca ateşten alın.
2. Şekeri, erimiş çikolata ve tereyağı karışımıa ekleyin. Biraz karıştırın. Bu sırada hem çikolata ılıyacak, hem de şeker eriyecek.
3. Ayrı bir kapta yumurtaları omlet yapar gibi çırpın.
4. Çikolata el yakmayacak ısıya gelince, yumurtaları ekleyin, iyice karıştırın.
5. Unu yavaş yavaş spatula ile karıştırarak ekleyin.
6. Fırın kaplarını önce yağlayıp, sonra kakao ile kaplayın. Yani normalde unla yaptığımız işlemi burada kakao ile yapıyoruz. Çünkü kekler piştikten sonra etrafında unun beyazlığı kalsın istemiyoruz. Ben bu tarifte tek kullanımlık alüminyum kalıplar kullandım. Kalıptan çıkarması çok rahat oldu. Ama sufle kabında pişirip, kalıptan çıkarmadan içinde de yiyebilirsiniz.
7. İşin püf noktası; keklerin dışı pişiyor ama içi nasıl bu kadar akışkan kalıyor sorusunu cevabı;
Kalıpları neredeyse ağzına kadar doldurduktan sonra (fazla kabarmıyor çünkü) 1 saat kadar buzlukta bekletmek. Eğer tam bir saati ayarlayamıyorsanız (ki ben ayarlayamıyorum) mesela bir kaç saat buzlukta beklediyse, fırın ısınana kadar oda ısısında beklerse, istenilen kıvama geliyor. Amaç, kekin içini az biraz dondurmak ki fırında içi erisin ama dışı kadar pişemesin.
8. Fırını 200 derecede ısıtın ve buzluktan çıkardığınız kalıpları fırında 12 dakika pişirin. 
Hemen sıcak servis edebilir, ya da daha sonraki günler yine fırında ısıtarak yiyebilirsiniz.

-----------------

  Fondant au Chocolat  
from the book “Le grand livre des moeulleux” by Slyvie Ait-Ali
Serves 6

Ingredients;

200 gr bitter chocolate 
150 gr butter + to butter the molds
150 gr sugar
4 eggs 
75 gr flour
1-2 table sp. cacao (to flour the molds)

Directions;

1. Break chocolate and butter into pieces, heat in bain-marie (double-boiler), stirring occasionally until melted and velvety.
2. Add sugar into melted chocolate, stir until sugar is dissolved.
3. In another bowl, whish the eggs with a fork.When chocolate cools down to room temperature, whisk eggs into chocolate mixture.
4. Add flour into batter, blend well.
5. Butter and flour the molds generously. Spoon the mixture into molds. Rest in freezer for an hour.
6. Preheat the oven to 210 degree.
7. Bake in preheated oven for 10 minutes. Serve immediately.