Camille'in annesinin keki / Camille's mother's cake

Feriköy pazarında sonbahar; elmalar, armutlar ve hünnaplar














   Scroll down for the recipe in English   

Bizim bütün sülalenin yemek tarifi defterinde "Sabriye'nin sablesi" diye bir kurabiye tarifi vardır. Bu gerçek. Sabriye hala lezzetli sable kurabiyesi yapmakla meşhurdu. Şair ruhlu bir kadın olduğundan mı acaba ismiyle uyumlu bu kurabiyeyi yapmaya başlamıştı, onu bilemiyorum... 
Ve fakat Camille'in annesi de kim??! Tanımadığım halde ismiyle tarif defterime girmeyi başaran tek kadın o!

Paris'teki "La Régalade" restoranının şefi Bruno Doucet'in kendi restoranından tariflere yer verdiği kitabı "Régalade entre amis" 'de "Camille'in annesinin keki" olarak geçiyor bu tarif. Belli ki kendisinin bir tanışıklığı var Camille ile. Fransızların "quatre-quarts", İngilizlerin "pound cake" dedikleri 4 ana malzemenin eşit miktarlarda kullanıldığı ve hiç de hafif olmayan ve çok da lezzetli olan keklere benziyor bu kek. Tarifte keke karamelize elma ve armutlar eklemiş. İyi edilmiş. Pazardaki elma ve armutlarla bir şey yapmanın da tam vaktiydi!























Camille'in Annesinin Keki  
Bruno Doucet'in "Regalade entre amis" kitabından

8 kişilik
Malzemeler;
karamelize meyveler için;
4 olgun orta boy tatlı elma
4 olgun küçük boy armut
40 gr tereyağ
100 gr şeker

kek için;
250 gr tereyağ + kalıbı yağlamak için bir miktar
250 gr şeker
250 gr un
4 yumurta

Yapılışı;
1.Elma ve armutları soyup, her birini 8 bölüp çekirdeklerini çıkartın.
2.Kalın tabanlı (örneğin döküm demir) bir tavada, 40 gr tereyağını eritin. 
3.Meyveleri ve 100 gr şekeri ekleyerek, yüksek ateşte pişirin. Meyveler sularını salacak, şekerle birlikte bu su karamelize olacak. Yaklaşık 20 dakika sonra, meyveler çok koyu bir renk almadan altını kapatın.
4.Kek kalıbını yağlayın. Kekin, pişerken içinin çiğ kalmaması için 4 cm yüksekliğinde olacağı bir kalıba dökmek gerekli.Fotoğrafta da görülen, 35x25 cm lik dikdörtgen kalıbı kullandığım zaman bu 4 cm'lik ölçüye ulaşıyorum. Bu ölçü baz alınabilir.
5.Kek için tereyağını eritip, oda ısısına getirin.
6.Bir kapta, 250 gr şekeri, unu ve tereyağını karıştın. Yumurtaları ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Fazla çırpmaya veya kabartma tozuna ihtiyacı olmadığı için bu keki seviyorum!
7.Meyvelerin dibinde biriken karameli kek kalıbının dibine dökün. Böylece, kek piştiği zaman dibinde ince bir çıtır karamel katmanı olacak. Yaklaşık bir kaç yemek kaşığı kadar karamel oluşmuş olması lazım. Yeterince yüksek ateşte ya da kalın tabanlı bir tavada yapılmadı ise, meyveler daha çok sulanmış olabilir. Bu durumda, karamelize suyun fazlasını keke koymayın. 
8. Meyveleri (varsa fazla suyunu süzerek) kek karışımına ekleyin. Ve hepsini birden kalıba dökün.
9.Önceden ısıtılmış 180 derecede 30 dakika pişirin.
10. Fırından çıkardıktan sonra dilimlemek 20 dakika bekleyin. 
 





























------------------

 Camille's mother cake 
From the book "Regalade entre amis" by Bruno Doucet
Serves 8

Ingredients;

for caramelised fruits;
4 medium size ripe apple
4 small size ripe pear
40 gr butter
100 gr sugar

for pound cake;
250 gr melted butter (at room temperature) + a bit more to butter the mold
250 gr sugar
250 gr flour
4 eggs

Directions;
1. Peel and core the fruits, slice each of them into 8.

2. Ina heavy-bottomed skillet, melt 40 gr butter, and the fruit slices and sugar. Cook around 20 minutes over high heat until the fruits are slightly colored and caramelised.

3. Preheat the oven to 180 degree.

4. Butter well the cake mold. I use a 35x25 cm mold, it makes 4 cm of height, which is just perfect ro have a moist-enough but well-baked cake.

5. Spread the caramelised liquid in the pan onto the buttered mold. This will help to have a thin crispy caramel layer on the bottom of your cake.
The fruits should let out 2-3 tablespoons of liquid. If you happen to have more, discard the rest of it.

6. For the cake; in a large bowl, mix together flour, butter and sugar. Add the eggs and mix just until smooth. No need to whisk. Add the drained fruits and toss carefully.

7. Bake in the preheated oven for 30 minutes. Rest 20 minutes before serving.